Українцям з COVID-19 робитимуть по два ПЛР-тести: У МОЗ пояснили чому

В Україні деяких пацієнтів з COVID-19 зобов'яжуть здавати по два ПЛР-тести

Журналіст стрічки новин
Українцям з COVID-19 робитимуть по два П…
Фото: Рixabay

Головний санлікар Ігор Кузін пояснив, що це необхідно для виявлення штаму коронавірусу "Омікрон". Як відомо, ця мутація COVID-19 відрізняється нетиповими симптомами та зовсім іншим перебігом хвороби.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на його інтерв'ю для "Укрінформу".

Зразки збиратимуть у пацієнтів з атиповим перебігом COVID - 19 – безсимптомні і надважкі випадки. Крім того, перевірятимуть осіб, які повернулись з-за кордону.

"Для того щоб більш фокусно і швидше ухвалювати рішення саме по циркуляції "Омікрона" в Україні, ми вирішили трохи змінити підходи до лабораторної діагностики. Незабаром на рівень регіонів будуть поставлені спеціальні ПЛР тест-системи для визначення штаму "Дельта", – розповів Кузін.

Для зазначених категорій спочатку проводитимуть звичайне ПЛР-тестування для підтвердження діагнозу, а потім наступне ПЛР-дослідження – для підтвердження або спростування "Дельти".

"Якщо буде підтверджена "Дельта", то зразок не буде посилатися далі на секвенування, щоб ми не витрачали ані реагенти, ані час. Якщо "Дельта" не підтверджена, то такий зразок направляється на повне секвенування. Тобто, ми будемо виходити методом виключення і за рахунок цього будемо більш оперативно отримувати інформацію про циркуляцію штаму", – додав Кузін.

Санлікар зауважив, що обидва ПЛР-тести будуть робити за один раз.

Як відомо, за даними ВООЗ, випадки зараження новим штамом коронавірусу "Омікрон" зафіксували вже щонайменше у 106 країнах світу.

У ВООЗ вважають, що новий штам коронавірусу "Омікрон" вже протягом декількох тижнів буде домінувати у  Європі. Країнам варто підготуватися до різкого зростання кількості захворювань коронавірусом, щоб їх медичні системи не зазначили колапсу.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що ризик потрапити до лікарні з COVID-штамом "Омікрон" значно нижний, ніж з "Дельтою". Також дослідники з'ясували, що для деяких людей, які не хворіли на коронавірус раніше і не вакцинувалися, ризик госпіталізації при омікрон-штамі в середньому на 11% нижчий, ніж якби вони підхопили дельта-штам.

Довідка: Штам, який наразі має назву B.1.1.529, або "Омікрон", вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. Цей штам має 32 мутації в білку-"шипі" коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme