Уряд Литви підтримав введення на кордоні з Білоруссю надзвичайного стану

Уряд Литви схвалив пропозицію Міністерства внутрішніх справ країни щодо оголошення на литовсько-білоруському кордоні надзвичайного стану

Журналіст відділу новин
Уряд Литви підтримав введення на кордоні…
Фото: Рixabay

Тепер очікується рішення Сейму Литви.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на LRT.

За словами прем'єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте, рішення про оголошення надзвичайного стану повинен ухвалювати Сейм, а внесений на нього законопроект має бути зареєстрований спікером парламенту.

"Оскільки без конкретних пропозицій уряду щодо конкретного змісту зробити це складно, ми, ймовірно, зможемо ухвалити постанову, яка пропонує певне рішення, і водночас попросити спікера Сейму зареєструвати відповідь постанову", – розповіла вона.

Про те, що Литва хоче запровадити надзвичайний стан через білоруських нелегалів, стало відомо ще 8 листопада.

Нагадаємо, 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця".

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін".

Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася також стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Довідка: У середині серпня на кордоні Польщі з Білоруссю почали встановлювати 418 км огорожі з колючого дроту.

На початку вересня Польща запровадила надзвичайний стан у населених пунктах поблизу кордону з Білоруссю, який, станом на сьогодні, діятиме до кінця листопада.

Не зважаючи на це, польські прикордонники неодноразово фіксували, що нелегальні мігранти нищать загородження, інколи за пасивної підтримки білоруських служб.

Щодня польсько-білоруський кордон намагається перетнути кількасот нелегальних мігрантів з Близького Сходу та країн Африки. Варшава звинувачує Мінськ у свідомому створенні міграційного тиску на спільному кордоні в межах гібридних дій проти Польщі та ЄС.

Така ж ситуація відбувається і на межі Білорусі з іншою країною ЄС – Литвою. Україна навіть відправила литовським партнерам гуманітарну допомогу у вигляді колючого дроту.

Читайте також: Що відбувається на польсько-білоруському кордоні, де тисячі курдських мігрантів хочуть прорватися в Німеччину (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme