Мутацію COVID-штаму "Омікрон" виявили у ще п'ятьох країнах Африки: Тести вірус не бачать

Співробітниця ВООЗ в Африці Ніксі Гумеде-Молетсі заявила про циркуляцію у п'яти країнах континенту небезпечного підваріанту штаму коронавірусу "Омікрон"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Мутацію COVID-штаму "Омікрон" виявили у…
Фото: Рixabay

Йдеться про підвид штаму "Омікрон" BA.2, який важко виявити через відсутність характерних критеріїв.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на брифінг Гумеде-Молетсі.

За її словами, зараз в Африці циркулюють три підваріанти штаму "Омікрон", а саме – BA.1, BA.2 та BA.3.

"Підвид "Омікрона" BA.2, відомий як "стелс", виявлений в п'яти африканських країнах – в Ботсвані, Кенії, Малаві, Сенегалі і ПАР", – додала вона.

Представниця ВООЗ зазначила, що лабораторні тести не завжди можуть розпізнати "Стелс-Омікрон". У нього часто відсутні деякі критерії, характерні для цього штаму коронавірусу.

Зауважимо, напередодні в Алжирі повідомили про виявлення першого випадку швидко розповсюджуваного підвиду штаму коронавірусу "Омікрон". Йдеться про підвид COVID-штаму "Омікрон" під назвою BA.2.

Зазначимо, що вчені взялись вивчати штам коронавірусу B.1.1.529 – "Омікрон" – після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Цей варіант COVID-19 має щонайменше 32 мутації. Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини і поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації "Омікрону" збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

Нагадаємо, дещо раніше у ВООЗ повідомили, що до весни на "Омікрон" захворіє половина Європи. Згідно з даними експертів, у більшості країн Європи й Центральної Азії зафіксували випадки зараження новим штамом коронавірусу. "Омікрон" швидко стає домінантним у західній Європі та поширюється на Балканах.

Читайте також: Штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme