В Антарктиді знайшли рештки кита, якому понад тисячу років (ФОТО)

На острові Расмуссен у районі антарктичної станції "Академік Вернадський" вчені ідентифікували рештки синього кита, який жив 1 350 років тому 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
В Антарктиді знайшли рештки кита, якому…
Фото: Рixabay

На залишки кита свого часу натрапили ще зимівники першої української експедиції. Але розгадати їх таємницю вчені змогли лише зараз.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі, передає Depo.ua

Вчені НАНЦ отримали результати радіовуглецевого аналізу зразків, зробленого в лабораторії у Познані, Польща. Завдяки цьому дослідженню було визначено вік залишків кита: він становить 1350 років.

Також тепер науковці точно знають, що це був саме синій кит. 

За довжиною щелепи науковці встановили, що цей кит був завдовжки щонайменше 26 метрів. Він належав до південного (антарктичного) підвиду, найбільшого підвиду серед синіх китів.

"Тільки уявіть: це означає, що він помер у сьомому столітті, в епоху вікінгів та цивілізації майя, за три сторіччя до княгині Ольги й князя Володимира", – прокоментували результати досліджень науковців українські полярники. 

Скріншот

Щелепа кита

Хребці кита

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Нагадаємо, нещодавно в Єгипті виявили унікальну знахідку – скам'янілі рештки чотирилапого кита. Це – найбільш ранній вид кита з лапами, який міг пересуватися сушею та жити у воді. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme