В МВС підтвердили затримання полковника Голубана за організацію масових заворушень

Інформація про затримання Юрія Голубана раніше з'явилася у ЗМІ

Редактор стрічки новин
В МВС підтвердили затримання полковника…
Фото: mvs.gov.ua

Одним із затриманих поліцією організаторів масових заворушень в столиці та інших містах України був колишній співробітник поліції Юрій Голубан.

Про це зазначив під час свого виступу в ефірі "Свободи слова на ICTV" міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає Depo.ua.

"Так, дійсно, це особа на прізвище Голубан, який був працівником правоохоронних органів, який має дуже незрозумілу попередню історію, зокрема, історію 2013 року, й у мене виникає питання, чому в цій історії тоді не була поставлена крапка", – сказав міністр.

За словами Монастирського, під час розслідування кримінальної справи стосовно організації масових заворушень правоохоронці також мають дати оцінку діяльності Голубана з 2013 року.

Міністр зазначив, що наразі невідомо, хто був змовником масових заворушень у центрі Києва. У рамках розслідування правоохоронці прослуховують години розмов організаторів акції, однак поки не з'ясували, хто замовник.

"Зараз ми намагаємося впоратися з годинами розмов, але на них не було сказано, хто саме був замовником. І це одне з питань, яке належить встановити слідству", – додав він.

Хто такий Юрій Голубан

Юрій Голубан став відомий після конфлікту на блокпосту "Слов’янськ" Донецької області 14 березня 2017 року. Тоді між учасниками торговельної блокади Донбасу серед яких був нардеп Володимир Парасюк та співробітниками Нацполіції і Нацгвардії виник конфлікт. За офіційною версією поліції, учасники блокади, які їхали із Харкова у Слов'янськ нібито відмовилися проходити стандартну перевірку і цим спровокували конфлікт з правоохоронцями. У результаті семеро поліцейських отримали тілесні ушкодження.

Наступного дня Голубан та ще троє силовиків незаконно потрапили до сесійної зали Верховної Ради, і з парламентської трибуни Голубан намагалися пояснити причини сутички на блокпосту. Але оскільки прихід військовослужбовців у парламент відбувся з порушенням регламенту, віце-спікерка ВРУ Оксана Сироїд оголосила ранкове засідання закритим і таким чином не дозволила Голубану виступити.

Згодом з’явилася інформація, що на початку АТО у 2014 році Голубан воював на боці проросійських терористів на Донбасі. Він брав участь у бою проти українських силовиків під Карлівкою. Зрештою під тиском журналістів та громадськості СБУ розпочала кримінальну справу проти Голубана.

У 2017 році колишній ватажок бригади бойовиків "ДНР" "Восток" Олександр Ходаковський заявив, що Голубан у 2014 році воював у лавах незаконних збройних формувань проти української армії та силових структур. Сам Голубан це заперечував. Про перебування Голубана у лавах терористів свідчить також і відео, яке оприлюднили журналісти у 2017 році. Тоді ж Служба безпеки України порушила проти нього кримінальну справу за звинуваченням у державній зраді.

Через скандал Голубана було звільнено у 2018 році. Але правової оцінки його діям та ймовірному перебуванню у лавах терористів не дано й досі.

У лютому 2019 року тодішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков говорив, що щодо Голубана тривало розслідування, його було звільнено з органів. За його словами, коли слідство почало з'ясовувати деталі, стало зрозуміло, що у 2014 році Голубан понад місяць "невідомо де знаходився". Проте точних доказів його провини не було.

Нагадаємо, 30 січня поліцейські затримали групу зловмисників, які планували влаштувати масові заворушення у центрі Києва в понеділок, 31 січня. Згодом у МВС розповіли, що в столиці планували зібрати великий мітинг, під час якого готувалися провокації.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів, зокрема, що організатори заходу мали на меті "пролити кров". При цьому була заготовлена спеціальна (в тому числі й бутафорська) кров, яка внаслідок конфліктів з правоохоронцями мала начебто "пролитися серед активістів".

Згідно з інформацією МВС, у столиці планувалося зібрати до 5 тисяч осіб, з яких до 1,5 тисячі мали складати так звані "тітушки", що мали влаштувати бійки з правоохоронцями. Також мав бути запланований підпал автомобільних шин, використовування вогнегасників і салютів.

За словами Монастирського, після масових заворушень і провокацій в Києві планувалися подібні акції в низці інших областей України. "Тітушки" мали влаштувати заворушення, зокрема, у Сумській, Чернігівській, Полтавській і Черкаській областях.

Раніше стало відомо про те, що у справі про масові заворушення затримали полковника Голубана. Зараз слідство намагається встановити, чиє замовлення виконував підозрбваний, коли намагався зібрати під Офісом президента п'ятитисячний натовп. Згодом у мережі з'явилися фото та відео затриманого. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme