UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В ОБСЄ пропонують свою допомогу Казахстану у зв'язку з протестами

В ОБСЄ  закликають до відновлення порядку у Казахстані

Редактор стрічки новин
В ОБСЄ пропонують свою допомогу Казахста…
Фото: ОБСЄ/Facebook

Голова ОБСЄ і міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау відреагував на ситуацію у Казахстані. Він закликав до припинення насильства.

Відповідна заява з'явилася на офіційному сайті ОБСЄ, передає Depo.ua.

Рау виступив за мирне відновлення правопорядку та забезпечення громадянських свобод.

"Уважно стежу за останніми подіями в Казахстані. Я твердо переконаний, що насильство ніколи не є належною відповіддю для послаблення такої напруженості. Саме тому я закликаю до мирного повернення до порядку та поваги до демократичних процесів. Права та свободи, включаючи свободу зібрань та вираження поглядів, мають бути захищені", – заявив голова ОБСЄ.

Він додав,  що деескалація ситуації та залучення всіх сторін до діалогу "є найважливішими інструментами забезпечення стабільності в країні" та висловив готовність допомогти Казахстану на шляху до політичних реформ.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Сьогодні, 6 січня, розпочалося перекидання військ ОДКБ до Казахстану. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme