В СБУ повідомили про понад сотню кібератак на органи держвлади у січні

Служба безпеки України повідомляє про 121 кібератаку на органи державної влади у січні цього року

В СБУ повідомили про понад сотню кіберат…
Фото: Рixabay

Фахівці Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ у січні 2022 року припинили та нейтралізували 121 кібератаку на інформаційні системи органів державної влади.

Про це йдеться у повідомленні прес-центру СБУ, передає Depo.ua.

Зазначається, що це відбулося шляхом безпосереднього аналізу понад 25 тисяч критичних подій інформаційної безпеки, виявлених в поточному місяці.

"Варто зазначити, що фахівцями СБУ продовжується розслідування кібератаки на інформаційні системи органів державної влади, що сталася в ніч з 13 на 14 січня 2022 року, за результатами якого СБУ буде інформувати окремо", - йдеться у повідомленні.

Які типи виявлених кіберзагроз були виявлені

  • з'єднання з командно-контрольними серверами (C&C Server);

  • спроби отримання несанкціонованого доступу (Brute Force Attack);

  • атаки на веб-додатки (Web App Attack);

  • шкідливе програмне забезпечення (Malware) та інші.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери зламали сайти низки урядових структур України. На них розмістили текст із погрозами громадянам українською, російською та польською мовами. У зверненні хакерів стверджувалося, буцімто всі особисті дані українців були "завантажені в загальну мережу", а всі дані на персональних комп'ютерах "будуть знищені без можливості відновлення".

Внаслідок кібератаки постраждали офіційні сайти Кабінету міністрів України, Міністерства освіти й науки, Міністерства закордонних справ, Міністерства розвитку громад і територій, Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища, Міністерство аграрної політики та продовольства, Державної казначейської служби, Державної служби із надзвичайних ситуацій тощо. Працювати перестав також портал "Дія".

Дещо згодом Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України запевнила, що витоку персональних даних внаслідок хакерської атаки не відбулось. Ресурси відновили свою роботу. У СБУ згодом заявили, що виявили окремі ознаки причетності до інциденту хакерських груп, пов’язаних зі спецслужбами РФ. 

22 січня у мережі почали з'являтись повідомлення, буцімто невідомі особи продають дані двох мільйонів українців з "Дії" за $15 тисяч. У Мінцифри "злив" даних з "Дії" назвали провокацією. У відомстві також закликали українських кіберспеціалістів об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника.

Водночас у Центрі стратегічних комунікацій і протидії дезінформації та гібридним операціям Росії запевнили, що оголошенням про продаж нібито "злитих" даних з "Дії" – вже понад тиждень. У МВС наголосили, що інформація про витік даних з "Дії" є фейком та елементом гібридної війни.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme