В Україні почали діяти нові правила купівлі нерухомості: Що змінилося

В Україні з 28 жовтня набуває чинності закон, згідно з яким покупцеві нерухомості у власність переходить земля, на якій розташований будинок

Журналіст відділу новин
В Україні почали діяти нові правила купі…
Фото: Depo.ua

28 вересня закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості було опубліковано в газеті "Голос України". Чинності він набуває через місяць після публікації.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ВРУ.

Документ встановлює "автоматичний" перехід права користування земельною ділянкою при переході права власності на розташовану на ній будівлю, споруду від землекористувача до нового власника.

Отже, купуючи будь-яке нерухоме майно (крім квартири у багатоквартирному будинку), до покупця об’єкта автоматично переходить і право власності або право користування землею.

Це правило діє як для земель, які перебувають у постійному користуванні, так і для орендованих ділянок.

Зазначимо, що власник або орендар землі, який продає розміщену на ній нерухомість, в обов’язковому порядку повинен розірвати свої договори на землекористування, щоб укласти їх міг вже новий власник.

Причому договори мають бути укладені на тих самих умовах та в тому ж обсязі.

Згідно з текстом закону, якщо новий власник об’єкта нерухомості не має права отримати ділянку землі у постійне користування, він має подати клопотання у відповідні органи влади.

Якщо ж купується лише частина нерухомого об’єкта, то її власник має право не на всю землю, а лише на необхідну для цього частину.

Домовитись про це він повинен із постійним землекористувачем.

Порядок користування декількома орендарями (землекористувачами) орендованою земельною ділянкою (земельною ділянкою, що перебуває у користуванні на праві емфітевзису, суперфіцію) у такому разі визначається договором, укладеним між ними, або за рішенням суду.

Крім того, окремого договору купівлі-продажу землі тепер укладати не потрібно – в новій угоді про придбання майна мають бути обумовлені й земельні питання.

Якщо ж купується незавершений об’єкт будівництва, то право власності або користування земельною ділянкою виникає лише тоді, коли права на такий об'єкт уже зареєстровані.

Нагадаємо, раніше українцям пояснили, як поділити спільне майно при розлученні. Основна ідея поділу майна полягає у тому, що воно припиняє бути спільним й підлягає роздільності.

Читайте також: Страхування житла: Від яких ризиків можна вберегтись та як швидко виплачується компенсація

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme