В Україні виділили додаткові 400 млн грн на кисень лікарням

Кабінет міністрів України виділив з держбюджету 400 млн грн для забезпечення централізованою подачею кисню ліжок COVID-лікарень

Журналіст стрічки новин

Субвенція місцевим бюджетам становитиме 395 млн гривень.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на засідання уряду 29 вересня.

У пояснювальній записці до проекту вказується, що перший рік боротьби з пандемією виявив системну проблему, яка стосується стаціонарного лікування хворих, а саме - централізоване кисневе забезпечення лікарень.

"З кожним наступним загостренням пандемії ми спостерігаємо, що ця головна проблема залишається невирішеною, а пошук та збільшення кількості ліжкомісць не обов'язково означає їх забезпечення киснем, що призводить до критичної перевантаженості лікарень, через це – неможливості госпіталізації пацієнтів системою екстреною медичної допомоги, що призводить до людських втрат", – вказується у документі.

Автори проекту зазначають, що для розв'язання проблеми необхідно:

  • здійснення монтажу (реконструкції) системи централізованого киснепостачання з метою доступності кисневого потоку до пацієнтів;

  • встановлення кисневих станцій та/або кріогенних газифікаторів як централізованих джерел кисню.

У документі пояснюється, що киснева станція – власна система генерації лікарнею кисню з навколишнього повітря (технологія PSА), яка подає кисень під високим тиском по усій лікарні через централізовану систему трубопроводів (може заправляти балони тощо) від єдиного генератора; потребує одну точку включення до електромережі необхідної потужності; може бути встановлена всередині будівлі лікарні (на відміну від кисневого резервуара з міркувань пожежної безпеки); забезпечує повну кисневу незалежність лікарні.

Водночас система кріогенного газифікатора дозволяє зберігати у великому резервуарі певний об’єм рідкого кисню, який виробляється за межами лікарні, перетворювати його у газоподібний стан та під тиском подавати до системи централізованого киснепостачання закладу охорони здоров’я.

У березні 2021 року на закупівлю кисневих концентраторів була виділена субвенція в розмірі майже 700 млн грн. 

Нагадаємо, за минулу добу в Україні зафіксували 9666 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. Найбільше підтверджених випадків коронавірусу в Україні зафіксували у Харківській (976), Дніпропетровській (787), Донецькій (699), Одеській (662) та Запорізькій (592) областях.

Кабінет міністрів ухвалив рішення продовжити загальнонаціональний карантин в Україні до 31 грудня

З 23 вересня, Україна перейшла у "жовту" карантинну зону. Однак чотири регіони України можуть перейти у "червону" зону карантину протягом двох-трьох тижнів. Йдеться про Житомирську, Луганську, Львівську та Харківську області.

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що пік захворюваності на коронавірус в Україні очікується приблизно у листопад. Однак, якщо кількість хворих продовжуватиме зростати, то епідеміологічна ситуація може значно погіршитися ще у жовтні. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme