В Україні з 2022 року лікарі будуть вести облік використання антибіотиків

Від 1 січня 2022 року в Україні заклади охорони здоров'я будуть проводити облік загального споживання антиботиків

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Україні з 2022 року лікарі будуть вест…
Фото: Рixabay

Зокрема, медики будуть відслідковувати використання антибіотиків, які широко застосовуються для лікування бактеріальних інфекцій у першій та другій лініях терапії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я.

"Надмірне та нераціональне використання цих препаратів призводить до розвитку антибіотикорезистентності та змушує лікарів призначати антибіотики з групи резерву", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ліки групи резерву – це засоби для лікування вкрай тяжких інфекцій. Вони потрібні, коли інші антибіотики не допомагають.

"Досить часто ці препарати є більш вартісними та більш токсичними, ніж засоби першої лінії терапії. Антибіотики групи резерву варто обирати лише в останню чергу. Якщо ми втратимо дієві антибіотики, то в майбутньому не зможемо лікувати бактеріальні інфекції. Для того, щоби зберегти ефективність антибіотиків, ми маємо відмовитися від надмірного та нераціонального їхнього використання", – наголосили в ЦГЗ.

Зауважимо, в Україні з 1 квітня 2022 року запроваджують відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. Система повністю переходить від паперових рецептів на ліки на електронні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з весни 2022 року планують запровадити електронні рецепти для продажу всіх медичних препаратів. Це дозволить людям отримувати ліки лише за електронним рецептом. Також МОЗ визначило перелік основних критичних лікарських засобів. До списку увійшли 100 препаратів, які мають виготовлятися в Україні за повним циклом і не мають залежати від експорту.

Нині українці мають чотири основні варіанти, як отримати безоплатні ліки для амбулаторного та стаціонарного лікування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme