В Україні запрацював закон, який дозволяє прикордонникам застосовувати зброю

У середу, 15 грудня, в Україні набув чинності закон про застосування зброї прикордонниками

Журналіст стрічки новин
В Україні запрацював закон, який дозволя…
Фото: ДПСУ

Також передбачається, вони зможуть для захисту і охорони держкордону використовувати і застосовувати засоби візуального і технічного спостереження і фіксації.

Про це повідомляє Depo.u з посиланням на прес-службу Державної прикордонної служби Україна.

"Вдосконалений порядок був прийнятий Верховною Радою України 18 листопада цього року і підписаний президентом України. Сьогодні закон № 1897-IX офіційно опублікований в газеті "Голос України". Документом внесено ґрунтовні зміни щодо деяких правових засад реалізації прикордонниками їх функцій з охорони та оборони державного кордону, забезпечення в межах компетенції безпеки та правопорядку в прикордонних та районах на кордоні з тимчасово окупованими територіями України", – вказується у повідомленні.

Закон дозволяє прикордонникам проводити візуальний огляд осіб, речей, транспортних засобів та проводити особистий огляд затриманих. Крім того, їм дозволено вилучати речі, якщо ті можуть бути речовими доказами або завдавати шкоди життю або здоров'ю людей.

Відтепер прикордонники зможуть припиняти протиправні дії при блокуванні пунктів пропуску через державний кордон, контрольних пунктів в'їзду-виїзду, військових містечок, підрозділів та органів управління Держприкордонслужби.

Їм дозволили використовувати наручники, шоломи, сітки для зв'язування, гумові та пластикові кийки, засоби, споряджені речовинами сльозогінної і дратівної дії, засоби примусової зупинки транспортного засобу.

Використання зброї

Новий закон дозволяє прикордонникам використовувати гранати, боєприпаси та малогабаритні вибухові пристрої. Однак це можливо лише для примусового відкриття приміщень або усунення перешкод для затримання особи, яка не виконує законних вимог військовослужбовця, або звільнення заручника.

Вогнепальну зброю ж вони можуть використати для відбиття нападу на військовослужбовця або працівника Держприкордонслужби у разі загрози їхньому життю або здоров'ю, захисту людей від нападу, звільнення заручників або незаконно позбавлених волі осіб. Також зброю їм дозволили використовувати для зупинки транспортних засобів.

Нагадаємо, дещо раніше міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, у яких випадках прикордонники можуть застосовувати зброю проти нелегальних мігрантів. Відповідаючи на це питання очільник МВС наголосив, що йдеться не про біженців, а саме про незаконних мігрантів, якщо вони намагатимуться порушувати державний кордон.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme