Рада дозволила прикордонникам застосувати зброю

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №5232, який регулює застосування зброї та бойової техніки прикордонниками

Редактор стрічки новин
Рада дозволила прикордонникам застосуват…
Фото: ДПСУ

Після того, як закон набере чинності, прикордонники зможуть застосовувати зброю для попередження конфліктів і провокацій на кордоні.

За відповідний документ віддали свої голоси 271 народний обранець, передає Depo.ua.

Законопроект 5232 результати голосування

Зазначимо, що цей документ не пов'язаний з міграційною кризою у Білорусі, у першому читанні його ухвалили 22 вересня, а на розгляд парламенту подали ще у березні 2021 року. 

"Незавершеність процесу демаркації державного кордону, зумовлює Державну прикордонну службу України на необхідність вжиття додаткових заходів спрямованих на посилення охорони державного кордону, забезпечення режиму державного кордону та прикордонного режиму шляхом залучення резервів та виставлення додаткових прикордонних нарядів на напрямках зосередження основних зусиль (оперативно активні ділянки державного кордону), що своєю чергою тісно пов’язано із використанням особовим складом заходів примусу, бойової техніки та озброєння. Випадки злісної непокори законним вимогам прикордонників з боку порушників режиму державного кордону України, зухвалість їх дій у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі супроводжуються погрозами їх життю та здоров’ю особового складу", – зазначають автори документа у пояснювальній записці до законопроекту.

Зазначимо, що ухвалений законопроект дає прикордонникам право проводити поверхневу перевірку людей, речей і транспортних засобів, а також оглядати затриманих і вилучати речі, які можуть бути речовими доказами або завдати шкоди життю або здоров'ю.

Також визначаються особливості застосування засобів примусу, фізичного впливу, застосування і використання спеціальних засобів, вогнепальної зброї, озброєння і бойової техніки.

Зокрема, застосовувати зброю дозволяється для:

  • відбиття нападу на прикордонників, захисту інших осіб, звільнення заручників, відбитті нападу на охоронювані об'єкти;

  • затримання підозрюваного у скоєнні тяжкого або особливо тяжкого злочину при спробі до втечі;

  • затримання озброєної людини, яка намагається втекти;

  • зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій загрозу життю або здоров'я людей;

  • знищення безпілотників у межах прикордонної смуги, над або поблизу кораблів, катерів та суден забезпечення Держприкордонслужби.

Нагадаємо, наразі міграційна криза, штучно створена Білоруссю, посилюється. 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. У ніч на 13 листопада мігранти застосували щодо польських служб сльозогінний газ та намагалися прорватися через кордон. Польські прикордонники оприлюднили відео, як білоруські військові при цьому намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини.

У зв'язку з міграційною кризою кордон України з Білоруссю додатково захищатимуть близько 8,5 тисяч військовослужбовців Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, у МВС визначили приблизно 10 ділянок кордону, де можуть відбуватися основні підходи мігрантів до державного кордону з Україною. 

Також зберігається загроза і на кордоні з Росією. Раніше американське видання Politico оприлюднило супутникові фотографії, які підтверджують те, що Росія знову зосереджує війська та військову техніку на кордоні з Україною. У Міноборони підтвердили скупчення 90 тисяч російських військових на кордоні. При цьому в Кремлі назвали "фейком" інформацію про пересування військ на кордоні з Україною. Офіційні особи України та західних країн заявляють, що є загроза вторгнення російських військ. 

Читайте також: Британські вояки для України: Чому США готує європейських союзників до ескалації на Донбасі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme