Близько 8,5 тис. бійців ДПСУ, Нацгвардії та поліцейських: Як Україна посилює кордон з Білоруссю

Кордон України з Білоруссю додатково захищатимуть близько 8,5 тисяч військовослужбовців Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції

Журналіст відділу новин
Близько 8,5 тис. бійців ДПСУ, Нацгвардії…
Фото: Прес-служба МВС

Їх було перекинуто та розгорнуто відповідно до рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо посилення охорони кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі.

Про це розповів міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час робочого візиту у Волинську область, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу МВС.

Він також перевірив стан охорони державного кордону з Республікою Білорусь і місця дислокації додаткових сил МВС, де розташовано підрозділи ДПСУ, НГУ та НПУ.

"Ми посилюємо прикордонні підрозділи силами Національної поліції та Національної гвардії. Додатково буде залучено близько 8,5 тисяч військовослужбовців та поліцейських", – зауважив Монастирський.

Це потужне угрупування складатиметься з:

  • 3 тисяч військослужбовців ДПСУ;

  • 3,5 тисяч – НГУ;

  • 2 тисяч – Нацполіції.

Чергуватиме також авіація МВС. Йдеться, зокрема, про 15 гелікоптерів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть українські сили на кордон.

За словами Монастирського, такі дії дозволять стримати нелегальних мігрантів.

Водночас, на його думку, для комплексного вирішення проблеми є тільки один вихід – будівництво надійного сучасного інтелектуального кордону.

"Український рубіж необлаштований, тому в найкоротші терміни Україна має звести "інтелектуальний кордон" з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проекту знадобиться 17 млрд грн. Ці кошти будуть виділені з бюджету", – підсумував Монастирський.

 Як Україна посилює кордон з Білоруссю

Що відомо про ситуацію на білоруському кордоні

8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін".

Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

Повідомлялося також, що Білорусь погрожує Польщі спільною з Росією відповіддю на війська НАТО на кордоні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не виключає, що нелегальні мігранти можуть спробувати пройти через територію України. За його словами, уряд Польщі вже зараз вживає відповідних заходів для зміцнення кордонів.

Україна вже посилює захист державного кордону на тлі міграційної кризи, в якій звинувачують де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Відомо, що ЄС готує новий пакет санкцій проти Білорусі через міграційну кризу на кордоні з Польщею та Литвою. Схвалення санкцій може відбутися вже наступного тижня.

Водночас в українському МВС готуються до можливого прориву кордону.

Читайте також: Єгері і тероборона: Як Україна захищатиметься від мігрантів Лукашенка

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme