Лукашенко заявив, що мігрантам на кордоні Білорусі намагаються перекинути зброю з Донбасу

Де-факто президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, буцімто мігрантам на кордоні з Польщею перекидають зброю з Донбасу

Журналіст відділу новин
Лукашенко заявив, що мігрантам на кордон…
Фото: Скріншот

За словами Лукашенка, біженців на кордоні нібито озброюють вже другий день поспіль.

Про це він заявив під час урядової наради, передає Depo.ua.

Лукашенко наголосив, що на кордоні намітилась "дуже небезпечна тенденція".

"Я це передбачав. Це – питання наших військових та комітету держбезпеки. Пішли спроби перекидання зброї, боєприпасів та вибухівки цим людям (мігрантам на кордоні з Польщею, – ред.) у таборі. Останні дві доби перекидають зброю. Зброя переважно йде – ми з росіянами тримаємо на контролі це питання, з Путіним розмовляли на цю тему, – з Донбасу", – наголосив він.

На думку диктатора, на кордоні нібито готується провокація.

"Тут хочуть влаштувати провокацію. Зіштовхнути лобами наших прикордонників з їхніми, наших військових з їхніми... Тому змушені по периметру зараз контролювати ситуацію, щоб їм не закинули зброю. Тому що там курди… Будь-який автомат, пістолет, провокація – і військовий конфлікт", – вважає Лукашенко.

Водночас він доручив урядовцям подбати про дітей та вагітних жінок на держкордоні, забезпечити біженців дровами та активніше працювати на міжнародних майданчиках.

Що відомо про ситуацію на білоруському кордоні

8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. 

Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін".

Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Згодом нелегали на кордоні з Польщею почали штурмувати огорожу. Сталася стрілянина. Під вечір нелегальні мігранти на кордоні з Польщею припинили штурм огорожі та встановили табір.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

Повідомлялося також, що Білорусь погрожує Польщі спільною з Росією відповіддю на війська НАТО на кордоні.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не виключає, що нелегальні мігранти можуть спробувати пройти через територію України. За його словами, уряд Польщі вже зараз вживає відповідних заходів для зміцнення кордонів.

Україна вже посилює захист державного кордону на тлі міграційної кризи, в якій звинувачують де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Відомо, що ЄС готує новий пакет санкцій проти Білорусі через міграційну кризу на кордоні з Польщею та Литвою. Схвалення санкцій може відбутися вже наступного тижня.

Водночас в українському МВС готуються до можливого прориву кордону.

Читайте також: Єгері і тероборона: Як Україна захищатиметься від мігрантів Лукашенка

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme