Монастирський розповів, чи стрілятимуть прикордонники по нелегальних мігрантах

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський розповів, у яких випадках прикордонники можуть застосовувати зброю проти нелегальних мігрантів

Журналіст стрічки новин
Монастирський розповів, чи стрілятимуть…
Фото: ДПСУ

Відповідаючи на це питання очільник МВС наголосив, що йдеться не про біженців, а саме про незаконних мігрантів, якщо вони намагатимуться порушувати державний кордон.

Монастирський заявив, що прикордонники зможуть її використовувати лише за умови загрози здоров'ю чи життю, передає Depo.ua з посиланням на трансляцію години запитань до уряду у парламенті.

"Якщо ми говоримо про протидію, то... мова не йде про застосування зброї, якщо не буде загрози для здоров'я і життя прикордонників, працівників Національної гвардії, Національної поліції. Але якщо така загроза буде виникати, то безперечно, згідно із законом, передбаченого в цій ситуації, будуть використанні всі сили і засоби, необхідні для цього", – додав він.

Монастирський зауважив, що зараз не ставиться мета поставити прикордонників вздовж усього кордону з Білоруссю.

"Наша мета визначити, і вони вже сьогодні визначені базові точки формування резерву, які мають досягти критичних точок державного кордону протягом від 30 до 60 хвилин. Це нормативний час, протягом якого після отримання інформації від наших розвідувальних органів мають бути перекинуті необхідні сили і засоби", – пояснив міністр.

Крім того, Кабмін створить міжвідомчий координаційний штаб протидії відповідній міграційній кризі.

"Він вже розпочав свою роботу і сьогодні буде визначений чітко його склад. Визначено розміщення базових таборів додаткових сил і засобів, і тут ми спільно діємо з місцевою владою... Розроблено комплекс превентивних заходів для недопущення провокацій, зокрема щодо своєчасного виявлення і нейтралізації підбурювачів, провідників, інших підозрілих осіб тощо", – резюмував Монастирський.

Нагадаємо, наразі міграційна криза, штучно створена Білоруссю, посилюється. 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. У ніч на 13 листопада мігранти застосували щодо польських служб сльозогінний газ та намагалися прорватися через кордон. Польські прикордонники оприлюднили відео, як білоруські військові при цьому намагалися прорвати огорожу на кордоні з Польщею за допомогою службової машини.

У зв'язку з міграційною кризою кордон України з Білоруссю додатково захищатимуть близько 8,5 тисяч військовослужбовців Державної прикордонної служби, Національної гвардії та Національної поліції. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, у МВС визначили приблизно 10 ділянок кордону, де можуть відбуватися основні підходи мігрантів до державного кордону з Україною. 

Також зберігається загроза і на кордоні з Росією. Раніше американське видання Politico оприлюднило супутникові фотографії, які підтверджують те, що Росія знову зосереджує війська та військову техніку на кордоні з Україною. У Міноборони підтвердили скупчення 90 тисяч російських військових на кордоні. При цьому в Кремлі назвали "фейком" інформацію про пересування військ на кордоні з Україною. Офіційні особи України та західних країн заявляють, що є загроза вторгнення російських військ. 

Читайте також: Британські вояки для України: Чому США готує європейських союзників до ескалації на Донбасі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme