В Україні знову саджатимуть за ґрати через контрабанду: Рада підтримала законопроект Зеленського

Народні депутати 13 липня ухвалили за основу законопроект, який передбачає повернення криміналізації за контрабанду підакцизних товарів

Журналіст відділу новин
В Україні знову саджатимуть за ґрати чер…
Фото: Слуга народу / Facebook

Як пише Depo.ua, за документ №5420, який вніс до парламенту президент Володимир Зеленський, проголосували 255 нардепів.

Відомо, що контрабанда щорічно завдає шкоди державному бюджету майже на 300 млрд грн. Більшу частину цього становить підакцизна група товарів – алкоголь, тютюн, паливо. Саме тому Зеленський вирішив посилити метод боротьби з цим, доповнивши Кримінальний кодекс трьома новими злочинами – контрабанда товарів, контрабанда підакцизних товарів, недостовірне декларування.

Що президент пропонує у законопроекті

Зеленський пропонує для підакцизної контрабанди встановити штраф у 340-680 тисяч гривень або позбавляти волі на строк від трьох до шести років для правопорушень, де загальна вартість предметів контрабанди становить від 56,75 тисячі гривень до 454 тисяч гривень. Такий злочин пропонується розцінювати як контрабанду в значних обсягах.

Якщо підакцизною контрабандою в значних обсягах займається людина, яка була раніше судима особа, або група осіб за попередньою змовою, або чиновник з використанням службового становища, то штраф зростає до 1,27-2,04 мільйонів гривень. Також пропонується за такий злочин кидати за ґрати на 6-11 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Недостовірне декларування товарів чи ненадання при оформленні достовірних відомостей про товари, що призвели або могли призвести до неправомірного зменшення або звільнення від сплати митних платежів у великих розмірах карається штрафом від 10 тисяч до 17 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо це вчинить вже раніше судима особа або група осіб за попередньою змовою, то їх можуть покарати штрафом від 45 тисяч до 60 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Хто займатиметься розслідуванням контрабандних злочинів

Такими злочинами займатиметься новостворене Бюро економічної безпеки. Однак поки воно не запрацювало у штатному режимі (це планується на осінь 2021 року), справи розслідуватимуть органи Державної фіскальної служби. 

Яким покарання за контрабанду було раніше

Відомо, що в Україні кримінальна відповідальність за контрабанду вже була. Однак її у 2011 році декриміналізували.

Тоді за контрабанду карали штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 до 17000 грн) або конфісковували товари й транспортні засоби, які використовувалися для переміщення цих товарів, у тому числі зі всілякими "схованками".

До сьогодні лише було покарання за незаконне переміщення через кордон зброї, боєприпасів, вибухівки, наркотиків, радіоактивних матеріалів, отруйних речовин, а також культурних цінностей і технічних засобів негласного зняття інформації. Тоді ж було посилено адміністративну відповідальність за контрабанду товарів, зокрема підакцизних алкоголю, тютюнових виробів тощо.

Нагадаємо, раніше генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що за фактами контрабанди розслідується близько 400 проваджень, кожне шосте з яких – в регіонах.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme