В Україні зросла вартість м'яса: Що і за скільки можна купити

В Україні за рік ціна на свинину станом на січень 2022 року у середньому зросла 7,7%

Журналіст стрічки новин
В Україні зросла вартість м'яса: Що і за…
Фото: Рixabay

Водночас яловичина подорожчала на 31%, а куряча тушка і філе – на 28% і 30,5% відповідно.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на дані аналітики Асоціації "Свинарі України" (АСУ).

"Подорожчання свинини значно поступається підвищенню цін на інші види м'яса за аналогічний період. Так, за даними Держстату, середня споживча ціна кілограма яловичини в січні склала 195,6 грн/кг, що майже на 31% дорожче, ніж у січні 2021-го. Куряча тушка зросла в ціні на 28% (до 73,5 грн/кг), а куряче філе — на 30,5% (до 122,65 грн/кг)", – зазначили в АСУ.

За словами експертів, середня січнева ціна свинячої корейки та стейка піднялася на 10-11% – до 151 і 164 грн/кг відповідно. Крім того, на 3,5% подорожчали тазостегнова частина та ошийок: їхня ціна в перший місяць 2022-го склала 116,5 і 147,9 грн/кг відповідно.

Причиною зміни цін аналітики вважають глобальні інфляційні процеси й подорожчання живця на початку 2022 року.

В асоціації зауважили, що ціна закупівлі живих тварин в січні 2022 року була в середньому на рівні 47 грн/кг, однак такий рівень не покриває стрімкого подорожчання енергоносіїв і подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. У зв'язки з чим виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або навіть у збиток.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про подорожчання вершкового масла. За словами експертів, причиною подорожчання продуктів є активний експорт. Радник президента України Олег Устенко вважає, що українцям необхідно готуватися до зростання цін на продукти на 10-20%. Він заявив, що причина цьому – високі інфляційні ризики на світових ринках.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme