Вчені дослідили, де краще сидіти в автобусі, щоб не підхопити вірус

Вчені дослідили, в якій частині громадського транспорту найбезпечніше сидіти, щоб випадково не заразитися від людини, яка безсимптомно переносить захворювання, у тому числі й COVID-19

Журналіст стрічки новин
Вчені дослідили, де краще сидіти в автоб…
Фото: Рixabay

Спеціалісти з дослідницького центру IBM Research Europe створили модель розповсюдження повітря в салоні автобуса, щоб вивчити шлях коронавірусу. Вчені врахували динаміку повітря та крапель, теплообмін, випаровування, вологість та вплив вентиляційних систем.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на AIP.

Науковці відстежили, що відбувається з мікрокраплями, які можуть містити вірусні частки, коли пасажири розмовляють чи просто дихають. У деяких автобусах вентиляційна система працює таким чином, що повітря потрапляє до салону зверху і витягується через спеціальні отвори під сидіннями. Це забезпечує внутрішню циркуляцію повітря, яка видаляє забруднення та регулює температуру в салоні.

Однак незрозуміло, чи в усіх частинах автобусу однаково безпечно перебувати, чи є області, в яких повітря застоюється, що призводить до концентрації вірусних частинок.

Вчені виявили, що люди, які сидять біля вікна, меншою мірою вдихали мікрокраплі від інших пасажирів і з меншою ймовірністю могли заразити людей навколо себе. Так, частинки, які вони видихали, практично одразу підхоплювалися потоком повітря і віддалялися з салону. А от люди, які займають сидіння в проході, ризикували не стільки своїм здоров'ям, а й людей, які стояли поряд з ними. Виявилося, що в цій області низхідні потоки фактично не проходять, тому мікрокраплі з частинками вірусів спокійно опускаються вниз: на підлогу, одяг та сумки людей навколо.

Водночас люди, які просто стоять у проході, так само як і пасажири біля вікна, меншою мірою впливають на поширення вірусів по салону автобуса.

Нагадаємо, вчені виявили, що коронавірус може жити в тілі людини до 230 днів. Він може за лічені дні розповсюдитись від дихальних шляхів до серця, мозку та майже кожної системи органів у тілі людини.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme