Вчені назвали дві COVID-вакцини, які майже не захищають від "Омікрону"

Вчені з Гонконгу з'ясували, що є дві вакцини, які майже не захищають від нової мутації COVID-19 "Омікрон"

Журналіст стрічки новин
Вчені назвали дві COVID-вакцини, які май…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Зокрема, йдеться про такі вакцини від коронавірусу, як Pfizer-BioNTech й Coronavac. Науковці вважають, що вони не сприяють достатньому виробленню сироваткових антитіл.

Про це пише Depo.ua із посиланням на портал Medical Press.

Спеціалісти протестували два варіанти штаму "Омікрон", які є в Гонконгу — з Південної Африки та Нігерії. Вивчалися дві групи з 25 осіб. У групі, якій робили два щеплення Pfizer-BioNTech, тільки п'ять людей змогли протистояти вірусу. Ефективність вакцини була оцінена у 20-24%, що значно нижче у порівнянні з класичним варіантом коронавірусу.

У групі, де людей вакцинували Coronavac, жоден реципієнт не виробив антитіла в кількості, достатній для нейтралізації "Омікрону".

Вчені дійшли висновку, що вакцинація цими препаратами не допоможе в боротьбі з новим штамом. 

Відомо, що "Омікрон" відрізняється від попередніх штамів коронавірусу великою кількістю генетичних змін – всього їх у ньому 50. З них 32 містяться в шипах білку на поверхні вірусних частинок. Саме цей білок і є мішенню для вакцин, що за словами вірусологів, становить серйозну проблему.

Вчені називають основною небезпекою цього штаму можливу стійкість до імунітету (антитіл) тих, хто вакцинований чи перехворів на коронавірус. Не виключають також і те, що він може бути заразнішим у порівнянні з іншими варіантами. Поки що невідомо, як швидко розповсюджується "Омікрон", адже це можна буде визначити після накопичення достатньої кількості епідеміологічних даних. Вчені не виключають, що він може поширюватися швидше "Дельти", в тому числі серед вакцинованих.

Нагадаємо, раніше у Pfizer заявили, що їхня вакцина надає захист до 70% від шпиталізації після зараження "Омікроном".

Повідомлялося, що в Україні новий штам коронавірусу "Омікрон" може з'явитися вже цього тижня, однак поки ситуація спокійна.

Читайте також: Новий штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme