Вчені створили синтетичну емаль, яка перевершує справжню

Міжнародна команда інженерів-хіміків та інженерів-конструкторів створили синтетичну емаль, яка за міцністю перевершує справжню

Журналіст стрічки новин
Вчені створили синтетичну емаль, яка пер…
Фото: Рixabay

Науковці переконані, що у майбутньому вона може покінчити з пробою карієсу. Синтетична емаль складається з гідроксиапатитних нанодротів, переплетених із полімерними ланцюгами з полівінілового спирту.

За словами вчених, вона має атомну, нано- та мікромасштабну структуру, аналогічну натуральній емалі. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на журнал Science.

Вони провели низку тестів, щоб перевірити синтетичну емаль. Було виявлено, що матеріал "продемонстрував високу жорсткість, твердість, міцність, в'язкопружність і ударну в'язкість, перевершуючи властивості емалі та раніше виготовлених масових матеріалів на основі емалі". Наразі дослідники не замислюються про комерційне використання нової синтетичної емалі– її продовжують тестувати.

На думку вчених, якщо все пройде гладко, у майбутньому створена ними структура може використовуватися не лише у стоматології, а й для будівництва сейсмостійких будівель, кардіостимуляторах, для скріплення пошкоджених кісток і створення шоломів для солдатів.

Нагадаємо, дещо раніше вчені створили екологічний пластик з цукру. Ця робота відкриває перспективи для створення екологічно чистих пластмас з регульованою швидкістю розкладання без шкоди для механічних характеристик.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme