Вчені виявили, що більшість побічних реакцій від COVID-вакцини викликані самонавіюванням

Американські вчені виявили, що майже 76% системних побічних реакцій після першої дози коронавірусних вакцин та 52% системних реакцій після другої дози можна пояснити ефектом ноцебо — самонавіюванням та очікуванням негативних наслідків

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили, що більшість побічних реа…
Фото: Рixabay

Дослідники проаналізували дані 45 000 людей, яких вакцинували від коронавірусу.  Учасників дослідження поділили на дві групи: одна отримала реальний препарат, а друга – звичайну речовину.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на JAMA Network Open.

Після першої дози у групі, що не отримала справжню вакцину, 35% учасників повідомило про виникнення системних побічних реакцій (у 19% випадків це був біль голови, у 17% втома).

Серед людей, яких щепили препаратом, таких учасників нарахувалось близько 46%. Після другої дози про побічні ефекти повідомили 32% людей із групи-плецебо та 61% із групи препарату.

Різниця у кількості побічних ефектів була статистично значущою. Науковці розрахували, що ефект ноцебо відповідає за 76% системних побічних реакцій після першої дози та за 52% – після другої дози.

Попри те, що інформація про побічні ефекти вакцин може викликати страх перед ними та підвищену увагу до свого самопочуття після введення дози препарату, керівник дослідження Тед Капчук закликає не замовчувати інформацію про можливі реакції, а пояснювати ще більше, ніж це роблять зараз, щоб заспокоїти людей і вирішити їхні сумніви.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що японські науковці обіцяють вакцину від коронавірусу із довічним імунітетом. Метою розробників є створення рекомбінантного вірусу вісповакцини, що містить спайковий білок вірусу SARS-CoV-2. Медики обіцяють незначну кількість побічних ефектів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme