Вчені виявили, що штам "Омікрон" розмножується у бронхах у 70 разів швидше за "Дельту

Штам COVID-19 "Омікрон" може розмножуватись у тканинах бронхів у 70 разів швидше, ніж вихідний варіант вірусу та штам "Дельта"

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили, що штам "Омікрон" розмнож…
Фото: Рixabay

Водночас, за даними вчений,  однак "Омікрон" демонструє повільнішу швидкість реплікації у легенях.

Про це свідчать результати дослідження, проведені командою Університету Гонконгу, повідомляє Depo.ua з посиланням на The Guardian.

Швидкість розмноження вірусу у тканинах легенів була у 10 разів повільнішою, що може свідчити про легший перебіг захворювання. Керівник дослідження Майкл Чан Чі-вай зауважив, що результати дослідження слід сприймати з обережністю, оскільки тяжкість захворювання визначається й іншими факторами, зокрема імунною відповіддю та тим, чи не спостерігається надмірна реакція імунної системи, відома як "цитокіновий шторм".

"Інфікувавши набагато більше людей, дуже заразний вірус може викликати тяжкі захворювання і смерть, навіть попри те, що сам вірус може бути менш патогенним", – поянив він.

За його словами, здатність штаму "Омікрон" частково уникати імунітету, сформованому вакцинами чи раніше перенесеною хворобою, може становити серйозну загрозу.

Професор мікробіології та імунології в Університеті штату Луїзіана Джеремі Каміль підтвердив це припущення.тВін наголосив, що "Дельта", який виявився більш патогенним за вихідний варіант вірусу, продемонстрував аналогічну картину повільнішого розмноження у тканинах легенів.

"Автори виявили, що "Омікрон" у бронхіальній тканині дуже добре реплікується – навіть набагато краще, ніж "Дельта" або оригінальний вірус. Це може певною мірою сприяти перевазі у поширенні вірусу між людьми", – додав Каміль.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, уже щонайменше у 77 країнах світу діагностували випадки зараження штамом коронавірусу "Омікрон". В організації вважають, що він є уже у більшості країн світу, хоч багато де його ще не виявили.

Дослідники із кількох американських наукових закладів, зокрема, у Гарварді та Массачусетському технологічному інституті, виявили потужний вплив бустерної вакцинації на штам "Омікрон". Дві дози вакцини Moderna або Pfizer/BioNTech мали низький рівень нейтралізації антитіл "Омікрону", але після введення третьої, бустерної дози науковці виявили серйозну нейтралізацію нового штаму коронавірусу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme