Вчені виявивили унікальну чорну діру проміжної маси

Астрономи виявили унікальну чорну діру. При масі у сто тисяч сонячних вона входить до типу об'єктів з проміжною масою

Журналіст стрічки новин
Вчені виявивили унікальну чорну діру про…
Фото: Рixabay

За даними вчених ця чорна діра була прихована всередині B023-G078 – величезного зоряного скупчення у найближчій до нас галактиці Андромеда.

Про це повідомляє Depo.ua з посиленням Рhys Оrg.

Зазначимо, що довгий час B023-G078 вважалось кульовим зоряним скупченням, але дослідники переконані, що вона є "чистим ядром". Чисті ядра — це залишки маленьких галактик, які розпалися на великі, а їхні зірки на околицях були відірвані від тяжіння центру галактики гравітаційними силами.

Після цих процесів від галактики залишилося лише крихітне щільне ядро, що обертається навколо більшої галактики, а в центрі цього ядра – чорна діра.

Чому це важливо

Для вчених виявлення чорних дірок проміжної маси має велике значення – це допомагає краще зрозуміти еволюцію зірок і те, як поводяться астрофізичні об'єкти. Також дані про маси чорних дірок можуть скоригувати уявлення людства про темну матерію.

"Раніше ми виявили великі чорні діри всередині масивних чистих ядер, які набагато більші, ніж B023-G078. Ми знали, що в ядрах із меншою масою мають бути чорні дірки меншого розміру, але прямих доказів цього ніколи не отримували. Я думаю, що це є досить очевидним випадком, коли ми нарешті знайшли один із цих об'єктів", — пояснив провідний автор дослідження Ренука Печетті з університету Ліверпуля Джона Мурса.

Нагадаємо, дещо раніше вчені виявили унікальну карликову галактику на відстані 30 млн світлових років від Землі у південному сузір'ї Компас. Її чорна діра викликала зіркоутворення.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme