Вчені заявили, що коронавірус негативно впливає на нирки і може спричинити фіброз

Група німецьких та нідерландських вчених дійшла висновку, що коронавірус може завдати довгострокової шкоди ниркам і спричинити фіброз

Журналіст стрічки новин
Вчені заявили, що коронавірус негативно…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Так, отримані результати дослідження показали, що у COVID-пацієнтів інтенсивної терапії утворюються ниркові рубці, що пояснює, чому вірус може викликати порушення функції нирок.

Про це пише Depo.ua із посиланням на MedicalxPress.

У науковому журналі Cell Stem Cell, де опубліковані висновки вчених, йдеться про те, що вони проаналізували тканини нирок пацієнтів із COVID-19, які потрапили до відділення інтенсивної терапії. У хворих виявили рубцювання тканини, на відміну від пацієнтів з реанімації, які мають інфекції легенів не внаслідок COVID-19.

Вчені намагалися встановити, що саме стало причиною пошкодження нирок, і чи може це бути прямий вплив вірусу, незалежно від системного запалення. Щоб зрозуміти причину пошкодження нирок, вони виростили в лабораторії та інфікували коронавірусом органоїди (штучні мінінирки). Це допомогло їм проаналізувати прямий вплив вірусу на клітини нирок, незалежно від потенційних ефектів, як от імунна відповідь.

Зрештою, їхні припущення підтвердились – дослідники виявили рубцювання органоїдів нирок та інші явища, які сприяють процесу утворення рубців.

Нове дослідження вказує, що проблеми з нирками пов'язані з прямим впливом коронавірусу на організм.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, які люди не хворіють на коронавірус і чому.

Також науковці назвали дві COVID-вакцини, які майже не захищають від штаму "Омікрон". Зокрема, це препарати Pfizer-BioNTech й Coronavac. Науковці вважають, що вони не сприяють достатньому виробленню сироваткових антитіл.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme