Верховний Суд просить оцінити конституційність судової реформи Зеленського

Пленум Верховного суду України звернувся до Конституційного Суду з проханням оцінити конституційність судової реформи президента Володимира Зеленського

Редактор стрічки новин
Верховний Суд просить оцінити конституці…
Фото: КСУ

За звернення до КСУ виступили 129 учасників пленуму, проти – 15.

Про це повідомила народна депутатка від "Слуги народу", представниця Верховної ради в КСУ Ольга Совгиря у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua.

Судді ВС у своєму поданні заявили, що частина положень судової реформи, які, наприклад, стосуються створення Етичної ради з іноземних експертів, можуть бути неконституційні.

"Пленум Верховного Суду ухвалив рішення звернутися до Конституційного Суду України із конституційним поданням щодо конституційності окремих положень Закону України від 14.07. 2021 р. № 1635-ІХ в частині реформи Вищої ради правосуддя. Вказаними положеннями передбачається створення Етичної ради з перевірки доброчесності членів ВРП", – повідомила нардепка.

Совгиря про звернення до КСУ щодо конституційності судової реформи Зеленського

Нагадаємо, 13 вересня в Україні Рада суддів не змогла обрати трьох кандидатів до складу Етичної ради з перевірки кандидатів до Вищої ради правосуддя та діючих членів ВРП. Жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів – за кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради суддів з 26. Таким чином Рада суддів фактично заблокувала судову реформу у питанні очищення Вищої ради правосуддя.

На провал щодо обрання Етичної ради відреагував Офіс президента. 16 вересня в ОП відбулася зустріч президента Володимира Зеленського із керівництвом Ради суддів, Верховного Суду, представників парламенту, а також послів "Великої сімки" через зупинку судової реформи.

За підсумками зустрічі в Офісі Президента України учасники підписали спільну заяву, в якій висловили занепокоєння тим, що Рада суддів України не здійснила протягом тридцяти днів вичерпних заходів задля належної реалізації вимог закону щодо делегування кандидатів з числа суддів або суддів у відставці до складу Етичної ради, чим відтермінувала її формування на невизначений час.  Учасники зустрічі наполягають на якнайшвидшому завершенні формування Етичної ради та конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та початку їхньої роботи. 

21 вересня Рада суддів України оголосила про початок добору кандидатів на посаду члена Етичної ради за своєю квотою. 

Довідка: Президент Володимир Зеленський 3 серпня підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" № 1635-ІХ, що його парламент підтримав 14 липня поточного року.

Мета документа – створити необхідну законодавчу основу для ефективної реформи судової системи. Крім того, ухвалення закону є важливим для продовження співпраці між Україною й Міжнародним валютним фондом, а також для отримання нашою країною макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Закон  удосконалює порядок обрання членів Вищої ради правосуддя (ВРП) задля забезпечення незалежності судової гілки влади, призначення доброчесних та високопрофесійних суддів, а також дотримання норм професійної етики в діяльності суддів. Зокрема, визначаються конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП.

Документ передбачає утворення Етичної ради, яка має визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів Вищої ради правосуддя.

До складу Етичної ради входитимуть три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України; одна особа, запропонована Радою прокурорів України; одна особа, запропонована Радою адвокатів України; одна особа, запропонована Президією Національної академії правових наук України.

Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

Згідно з документом, за невиконання законних вимог Вищої ради правосуддя, члена ВРП або дисциплінарного інспектора ВРП щодо надання інформації, судової справи (її копії), розгляд якої закінчено, надання завідомо недостовірної інформації або невчасне надання такої інформації передбачається штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Читайте також: В Україні по-новому запрацює Вища рада правосуддя: Основні зміни у законах

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme