Вже 4 серпня суд обиратиме запобіжний захід Чаусу: Усе, що відомо про його справу

У середу, 4 серпня, Вищий антикорупційний суд обиратиме запобіжний захід колишньому судді Дніпровського районного суду столиці Миколі Чаусу, якого ще у 2016 році викрили в отриманні хабаря у розмірі 150 тисяч доларів

Журналіст стрічки новин
Вже 4 серпня суд обиратиме запобіжний за…
Скріншот

Національне антикорупційне бюро, яке з 2016 року розшукує Чауса, здається, знайшло можливість його затримати, але знову щось пішло не так. Сталося це через Службу безпеки України, яка одразу після прибуття Чауса в Україну (30 липня 2021 року), зокрема у Вінницьку область, відвезла його у невідомому напрямку й досі не віддала НАБУ. Тоді ж НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

Микола Чаус

Вже у середу, 4 серпня, ВАКС о 14:00 обиратиме запобіжний захід Чаусу. НАБУ вимагатиме тримання під вартою. Досі залишається відкритим питання: чи доставить СБУ колишнього суддю на розгляд справи, адже, як повідомляло Бюро, усі його заклики силовики ігнорували. Зазначимо також, що засідання мало відбутися 1 серпня, однак Чаус тоді не з'явився у суді, тому його відклали до 4 серпня.

Відомо, що Чаус перебуває у розшуку НАБУ за ч. 4 ст. 368 КК – стаття передбачає покарання у виді позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Зеленський зустрічався з Чаусом?

2 серпня народний депутат Гео Лерос, посилаючись на "надійне перевірене джерело", заявив, що президент Володимир Зеленський нібито таємно зустрічався з Чаусом ще до того, як було офіційно оголошено про виявлення екс-судді. Також про це розповів колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Він заявив, що Зеленський зустрічався із Чаусом кілька разів.

Водночас в Офісі президента цю інформацію спростували – там назвали такі заяви "свідомою брехнею" й додали, що нині склалася унікальна ситуація, коли виник очевидний конфлікт підслідності: НАБУ має конкретні докази до 2016 року, а СБУ потрібно реагувати на епізоди сьогоднішні – зникнення, повернення, загрози життю і так далі.

Чому у НАБУ хочуть забрати справу Чауса

Адвокати Чауса вже направили до Офісу генпрокурора клопотання з вимогою забрати у НАБУ його справу й передати іншому органу. Захист Чауса заявив, що нині у нього два статуси: перший – підозрюваний у справі НАБУ, другий – постраждалий у справі про його викрадення. 

"На сьогодні він не є затриманим. Є спеціальний закон про захист осіб, які проходять у кримінальних провадженнях. Судячи з того, що розповів Чаус, я гадаю, що йому дійсно потрібна допомога. Й об'єктивно я був здивований, що СБУ взяла його під захист, а не залишила у тому положенні, у якому він перебував", – наголосив адвокат Чауса Ростислав Кравець.

$150 тисяч у банках: як Чаус хабар у землю закопував, або Все, що було до його загадкового викрадення

Чаус став надто відомий громадськості у 2016 році. Його у серпні того року затримали співробітники НАБУ, коли він закопував частину хабаря у дворі свого дому в банці. Таких банок було дві – іншу закопати не встиг. У вересні того ж року Верховна Рада дала згоду на арешт судді, однак Чаус зник, і його одразу оголосили у розшук.

У березні 2017 року Чауса затримали на території Молдови. А у жовтні Молдова відмовила Чаусу в політичному притулку.

У квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що це зробили іноземні громадяни.

Згодом Чаус опублікував відео, на якому заявив, що перебуває в безпеці й має намір прибути до України. Його адвокат повідомив, що ці заяви можуть бути не добровільними. Водночас генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса – це нібито були представники українських спецслужб.

Фото: Facebook Богдана Процишина

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme