Як вберегтися від морозів: Українські полярники поділилися лайфхаками

В Україну прийшла справжня зима зі снігом і морозами, тож саме час згадати про правила безпечного перебування на холоді

Редактор стрічки новин
Як вберегтися від морозів: Українські по…
Фото: Національний антарктичний науковий центр

Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" в Антарктиді поділилися основними лайфхаками, як захиститися від переохолодження та обмороження.

Відповідні поради оприлюднили на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook, передає Depo.ua.

У першу чергу, щоб не змерзнути на морозі, полярники радять намагатися якомога більше рухатися. Навіть, якщо доводиться стояти/сидіти на одному місці, можна робити рухи пальцями, ногами, руками.

Також не рекомендують виходити на холод голодним, адже організму треба багато енергії. Можна взяти з собою шоколад чи поживний батончик, якщо раптом треба буде відновити сили.

Як одягатися та що взувати під час морозів

  • Потрібно вдягати кілька шарів одягу, між якими завжди має залишатися простір: так краще зберігається тепло.

  • Речі мають бути сухими. Приміром, якщо йдете ліпити сніговика, то візьміть з собою кілька пар рукавичок.

  • Потрібно намагатися максимально закрити всі ділянки тіла – надягати теплі рукавички, шапку, а зверху ще капюшон. Для захисту обличчя можна використати баф – це багатофункціональна пов'язка, яка гарно відводить вологу.

  • У морозну погоду варто носити термоодяг. Він існує різних видів. Наприклад, для активного руху на морозі обирайте той, що гарно відводить вологу. Якщо ж ваша активність буде не дуже високою, то потрібен теплозберігальний одяг.

  • Полярники також нагадують, що є багато спеціального одягу, який захищає від низьких температур та вологи, зокрема куртки й комбінезони.

  • Тісного взуття на тонкій підошві краще уникати – у такому взутті ноги гарантовано змерзнуть. Як і в випадку з одягом, між ногою в теплих шкарпетках і взуттям має залишатися певний простір для збереження тепла. Краще утримати його допоможе і товста підошва.

Як захистити шкіру від морозу

Щоб уберегти обличчя та руки від обмороження, потрібно не менш як за півгодини до виходу з дому змастити шкіру жирним кремом, а для губ можна використати гігієнічну помаду чи бальзам.

Українські полярники також не рекомендують грітися алкоголем. Він дає примарне відчуття тепла тільки на перший час, а потім навпаки сприяє переохолодженню.

Поради полярників, як уберегтися від морозівУкраїнські полярники в Антарктиді - рекордний шар снігу

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на острові Галіндез, де розташована українська станція "Академік Вернадський", випав рекордний за останні 20 років рівень снігу. Українським полярникам довелося відкопуватись з-під майже триметрових снігових заметів. 

Зазначимо, що зараз лютують морози і в Україні. По всій території нашої країни температура повітря опустилася нижче нуля, а в деяких регіонах очікують сьогодні мороз до 15 градусів. Водночас синоптики прогнозують відлигу в Україні уже з 25 грудня. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme