З цією інфекцією ми будемо жити все подальше життя: Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна про SARS-CoV-2 і ковідні обмеження

Із інфекцією SARS-CoV-2 людство буде жити все подальше життя
 

Журналіст відділу новин
З цією інфекцією ми будемо жити все пода…
Фото: ЕРА

Як далі поведе себе цей вірус, можна лише припускати, розписуючи безліч сценаріїв.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю для Depo.ua розповіла професор, доктор медичних наук, директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна.

"Із цією інфекцією ми будемо жити все подальше життя. Як далі поведе себе цей вірус, можна припускати, розписувати безліч сценаріїв. Але їх і так вистачає у засобах масової інформації", – заявила Вікторія Задорожна.

Разом з тим, вона дала кілька порад щодо того, як полегшити своє співіснування з цим вірусом.

"Щодо правил, тут я не буду оригінальною. І далі дотримуємося протиепідемічних обмежень: маски, соціальна дистанція, санітайзери. Все перелічене має лишатися у нашому житті доти, доки не припиниться інтенсивне поширення вірусу. І це незалежно від того, вакциновані ви чи ні. Розумні послаблення цих правил можуть бути під час сезонних знижень епідемічних підйомів", – зазначила доктор медичних наук.

Водночас, на її думку, треба продовжувати вакцинацію з дотриманням умов, що унеможливлюють інфікування SARS-CoV-2 під час відвідування пунктів вакцинації.

"Дотримуючись перелічених заходів, ми захищаємо себе, своїх близьких та довколишніх. Якщо кожна людина буде на це спрямована, то нам не знадобляться локдауни. Суспільство буде захищене" – додала Вікторія Задорожна.

Вона також зауважила, що для цього важливе формування етики соціально-гігієнічної поведінки.

"Людина може ставитися до себе як завгодно, але якщо вона захворіє, а ніхто не застрахований, це тягарем ляже і на її близьких, на медичних працівників, на суспільство загалом. На жаль, нині спостерігається дещо інша картина. Настала загальна втома від пандемії, звикання до пов'язаної з нею небезпеки. Водночас завдання держави захистити суспільство загалом починає сприйматися найчастіше негативно", – зауважила пані Задорожна.

Також Вікторія Задорожна торкнулася й теми добровільно-примусової вакцинації і нібито порушень прав людини під час цього процесу.

"Справді, захищаючи суспільство, не можна врахувати інтереси кожної людини, зокрема мається на увазі право на добровільну вакцинацію. Проте необхідно докласти зусиль, щоб права були обмежені якнайменше, а суспільство було захищене. І тільки тісний альянс науки і практики зможе забезпечити розумний баланс у ситуації, що склалася" – наголосила директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб.

Нагадаємо, раніше Вікторія Задорожна пояснила, у яких випадках варто вакцинувати від коронавірусу дітей і з якого віку це краще робити.

Також вона розповіла, коли краще вакцинуватись, якщо перехворів на COVID-19, дорослому і дитині, а також що робити людям з постковідним синдромом.

Читайте також: Директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Вікторія Задорожна - про щеплення тих, хто перехворів на ковід, дітей і літніх людей

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme