"Забули" про землю у Криму та квартиру у Києві: НАЗК виявило порушення у деклараціях суддів КСУ

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) завершило перевірку декларацій суддів Конституційного Суду України (КСУ)

Редактор стрічки новин
"Забули" про землю у Криму та квартиру у…
Фото: КСУ

У деклараціях двох суддів КСУ відомство виявлено ознаки кримінального правопорушення.

Про це повідомили у прес-службі НАЗК, передає Depo.ua.

Як зазначається у повідомленні, ознаки кримінального правопорушення за ст. 366-2 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації) виявлено за результатами перевірки декларацій суддів Віктора Кривенка та Олександра Касмініна.

За даними НАЗК, сума недостовірних відомостей у декларації Кривенка становить 4 млн грн – суддя не задекларував земельну ділянку в Автономній Республіці Крим, яка йому належить. У декларації Касмініна недостовірних відомостей на 2,4 млн грн – суддя не вказав відомості про вартість квартири загальною площею 150,5 кв. метрів у Києві.

Інформацію про виявлені ознаки кримінальних правопорушень НАЗК передало до Національного антикорупційного бюро України.

У НАЗК також повідомили, що у декларації за 2019 рік судді КСУ Володимира Мойсика, перевірку якої НАЗК розпочало на підставі звернення про можливе недостовірне декларування, виявлено ознаки адміністративного правопорушення. Суддя не вказав у декларації дохід у сумі 239 тис. грн, отриманий у вигляді звільнення від сплати боргу за кредитним договором.

Крім того, у деклараціях п’яти суддів КСУ – Олександра Тупицького, Ігоря Сліденка, Сергія Саса, Віктора Городовенка, Віктора Колісника виявлено незначні порушення, які не тягнуть за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність.

"У декларації за 2020 рік Олександр Тупицький вже вказав земельну ділянку площею 126 м2, розташовану поблизу Ялти в Автономній Республіці Крим. Проте суддя зазначив, що земельна ділянка з 2018 року перебуває у його власності. У межах перевірки встановлено, що Олександр Тупицький не набув право власності на земельну ділянку відповідно до законодавства України. За наявною в НАЗК інформацією, суддя фактично отримав цю ділянку в користування", - прокоментували у Нацагентстві.

 Водночас, як зазначається у повідомленні, у деклараціях за попередні роки Тупицький взагалі не сказував відомості про свою земельну ділянку в Криму, яку він отримав за російським законодавством.

Нагадаємо. раніше екс-голова КСУ Олександр Тупицький звернувся до суду з проханням визнати проведення перевірки декларації протиправними. Однак Окружний адмінсуд Києва відмовив йому у позові проти НАЗК.

Довідка: У 2020 році виник скандал навколо майна тодішнього голови КСУ Олександра Тупицького. Програма журналістських розслідувань "Схеми" повідомила, що Тупицький став власником земельної ділянки у 2018 році у селищі Кореїз АР Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно і доходи.

Водночас у відповідь Тупицький заявив, що не вніс земельну ділянку у Криму до декларації, бо не знав, як це зробити відповідно до законодавства у зв’язку з окупацією Росією півострова.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme