Загроза вторгнення Росії: У Міноборони пояснили реакцію Києва

Відносно спокійна реакція влади України на загрозу повномасштабного російського вторгнення викликана тим, що агресія Кремля триває вже впродовж вісьмох років

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Загроза вторгнення Росії: У Міноборони п…
Фото: Facebook Олексія Резнікова

Водночас офіційний Київ згоден зі стурбованістю Заходу щодо російської агресії та ситуації, яка склалась на кордоні.

Про це йдеться у статті міністра оборони Олексія Резнікова в Atlantic Council "Майбутнє Європи буде вирішуватися в Україні", передає Depo.ua.

Він зауважив, що його призначення міністром оборони України на початку листопада збіглося з хвилею зростаючої міжнародної заклопотаності щодо нарощування російської військової потужності вздовж українського кордону.

"Така концентрація військ і бронетехніки відповідає підготовці до великомасштабного вторгнення в Україну в найближчі місяці", – додав Резніков.

Він уточнив, що коли міжнародне співтовариство почало бити тривогу у зв'язку із загрозливою військовою активністю РФ, Україна реагувала набагато спокійніше, ніж багато хто у столицях США чи європейських країн.

За словами Резнікова, реакція України не вказує на розбіжності з приводу характеру небезпеки, що виходить від російських військ поблизу кордону.

"Навпаки, ми повністю згодні з нашими західними партнерами", – наголосив він.

Крім того, міністр зазначив, що вже мав можливість підтвердити це на особистих зустрічах з колегами, включаючи державного секретаря Великої Британії Бена Уоллеса та міністра оборони США Ллойда Остіна.

"Порівняно спокійна відповідь України на цю останню загрозу з боку Росії відображає довгостроковий характер триваючого конфлікту між нашими двома країнами. Минуло майже вісім років відтоді, як Росія вперше напала на Україну. Відтоді російська агресія не припинилася і стала частиною повсякденного життя", – пояснив урядовець.

Резніков заявив, що в Україні "стали байдужими до безперервного потоку кремлівської дезінформації" і звикли до спроб російського керівництва заперечувати право України на існування.

"Щоб нас шокувати, потрібно щось більше, ніж чергове нарощування російської військової потужності", – підсумував він.

Нагадаємо, згідно з останніми даними української розвідки, Росія стягнула до кордонів України вже понад 94 тисячі військових. Відомо, що у квітні та вересні цього року Росія стягувала до наших кордонів понад 50 батальойонно-тактичних груп.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, українські військові зміцнюють напрями з найбільшими ризиками, а розвідка аналізує всі сценарії, включно з найгіршими.

Він додав, що вірогідність масштабної ескалації з боку Росії існує. При цьому найбільш вірогідним часом досягнення готовності до ескалації буде кінець січня 2022 року.

При цьому Україна найбільш зацікавлена в політично-дипломатичному сценарії врегулювання ситуції, хоча й дасть відсіч у разі потреби.

Водночас розвідка США заявила, буцімто для наступу на Україну РФ може використати 175 тис. військових.

Крім того, ЗМІ опублікували план наступу Росії на Україну. Президент РФ Володимир Путін нібито хоче захопити приблизно дві третини території України.

Читайте також: Ціна агресії: Скільки заплатить Росія за путінські війська на кордоні України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme