Зеленський готовий до тристоронніх треків щодо Донбасу із залученням США

Президент Володимир Зеленський повідомив про готовність до залучення США до переговорів щодо ситуації на Донбасі у форматі тристоронніх треків

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Зеленський готовий до тристоронніх трекі…
Скріншот

За його словами, він підтримує ідею надання США у "нормандському форматі" однієї з головних ролей, втім, якщо такий варіант не підходить Білому дому, Україна готова до тристоронніх треків.

Про це Зеленський заявив під час брифінгу за підсумками пленарного засідання саміту "Східного партнерства".

"Що стосується "Нормандії". Працює вона чи не працює – залежить тільки від результату. На жаль, якби це залежало тільки від України, вона працювала б частіше і результативніше", – наголосив він.

При цьому президент зауважив, що через небажання Росії брати участь у "нормандському форматі", Україна працює над паралельними кроками в цьому напрямку.

"Я щасливий, що США хочуть грати свою роль. Я б хотів, щоб вони грали одну з головних ролей у цьому врегулюванні. Якщо не можна приєднатися до "Нормандії", то можна йти паралельним треком, ми готові до тристоронніх треків. Але це не може бути без України", – додав Зеленський.

Окрім цього він заявив, що очікує сильної підтримки з боку президента США Джо Байдена.

"Ми про це детально говорили із президентом США. Я дуже хочу вірити, що все, що він… зі мною обговорював, те саме він робив і з президентом Російської Федерації, що ніяких тіньових речей у перемовинах між США та РФ немає, що нічого немає за спиною України", – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, 9 грудня керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що США ухвалили рішення активно долучитися до процесу мирного врегулювання ситуації в Україні, однак формат поки що не визначений.

Нагадаємо, раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що США вирішили стати активним учасником мирного процесу з врегулювання ситуації на Донбасі. За його словами, це може бути паралельний трек разом з "нормандським форматом".

Європейський Союз раніше виступив з заявою щодо агресії Росії проти України та незаконної окупації Криму. У ЄС заявили, що переговорний процес у Тристоронній контактній групі та в "нормандському форматі" опинився у глухому куті через відмову Росії визнавати себе стороною конфлікту на сході України.

Довідка: Зустрічі у "нормандському форматі" проводяться за участі представників президентів чи їхніх радників чотирьох країн: України, Німеччини, Росії та Франції. Зустріч радників зазвичай передує саміту голів держав. Учасники "нормандських" зустрічей намагаються розв'язати ситуацію із російсько-українською війною на Донбасі, спираючись на підписані 2015 року Мінські угоди.

Читайте також: Небезпечні фокуси Кремля: Що показала розмова Байдена з Зеленським

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme