Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за співпрацю з рашистами

Президент Володимир Зеленський підписав закон про колабораціонізм, що передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з окупантами

Журналіст стрічки новин
Зеленський підписав закон про кримінальн…
Фото: Рixabay

Йдеться про два закони, що стосуються колабораційної діяльності, а саме №5143 та №5144.

Про це повідомив віце-спікер Верховної Ради Олександр Корнієнко під час телемарафону, передає Depo.ua.

Згідно з законом №5144, до ККУ додають статтю 111-1 "Колабораційна діяльність", що передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією або її збройними чи воєнізованими формуваннями у військовій, політичній, інформаційній, адміністративній, господарській та трудовій сферах.

За це загрожуватиме ув'язнення терміном на 15 років. Крім того, передбачається обмеження доступу до зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування.

Водночас закон №5143 дозволяє ліквідувати політичні партії, уповноважені особи яких були засуджені за колабораціонізм. Це також стосується юридичних осіб.

Особам, що були засуджені за колабораціонізм, забороняється бути членами виборчих комісій, офіційними спостерігачами, представниками кандидата на пост президента України в Центральній виборчій комісії, довіреними особами кандидата на пост президента України, кандидатами на місцевих виборах тощо.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що в Україні дозволили видавати зброю цивільним і не каратимуть за вбивство окупантів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme