Зеленський заявив, що Бурба приніс йому формулу COVID-19 та пропонував передати її Росії чи Китаю: Крайнім зробив Порошенка

Президент Володимир Зеленський заявив, що звільнений керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба нібито приносив йому формулу коронавірусу та вакцини від цієї хвороби й просив передати її Росії чи Китаю

Журналіст стрічки новин
Зеленський заявив, що Бурба приніс йому…
Фото: Офіс президента

Таку інформацію президент оголосив під час прес-марафону "30 питань президенту України", який проходить сьогодні, 26 листопада, у столиці.

Це сталося нібито ще торік, коли Зеленський хотів звільнити Бурбу через ситуацію з вагнерівцями, пише Depo.ua.

"Пан Бурба вирішив зберегти своє місце (робоче, – ред.), хоча знав, що я хочу його звільнення. Тоді пан Бурба приніс якусь інформацію щодо того, що ми отримали оперативну інформацію щодо ковіду – хто придумав формулу ковіду і є навіть формула вакцини. Він назвав мені навіть цю країну. Є папірці, які ми навіть можемо передати. Це не секрет, тому що ми їх перевірили. Він запропонував мені передати цю інформацію РФ чи китайським колегам. Це була операція під назвою "Бурба". Операція, впевнений, що від товариша Петі. Чому товариша Петі? Бо у нас тільки тоді почалися відносини зі США, і з'явився потужний партнер Туреччина", – сказав він.

Зеленський заявив, що поцікавився у Бурби, чи дійсно той вважає, що він може передати інформацію? Також президент сказав, що Бурба звинувачував, що хтось розповсюджує COVID-19. 

"Ви ж розумієте, ми не ідіоти. Він запропонував мені передати та публічно про це розповісти. Я не знаю, за кого він нас сприймав, але у цей момент стало остаточно відомо, що товариш хоче пустити якусь торпеду. Ви розумієте, що це просто авантюрист і аферист? Я не хотів ніколи казати про  нього таких слів, і ви бачите, що я не казав раніше цього, хоча цій інформації вже багато часу", – наголосив він.

Зеленський вважає, що "це все робив Петро Олексійович, бо він хотів розколу наших відносин з США". Також він повідомив, що передав медикам усі ці формули, які сказали, що "це – нуль".

Нагадаємо, що саме Василь Бурба фігурує як один з головних спікерів у розслідуванні Bellingcat та The Insider щодо проведення спецоперації з "вагнерівцями". Він розповідав журналістам-розслідувачам, що голова ОП Андрій Єрмак переніс її проведення. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів. Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців", заявляв, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Читайте також: Рада чи тюрма: Яке майбутнє чекає на Бурбу

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme