У Зеленського зраділи, що Bellingcat не зміг довести злив операції "вагнерівців"

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Зеленського зраділи, що Bellingcat не…
Фото: Офіс президента

За його словами, розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на коментар Подоляка для видання "НВ".

Радник глави ОП також зауважив, що суттєві пункти тексту мають застереження, що інформацію не вдалося незалежно підтвердити.

"Тобто підкреслюється, що це лише слова цілком конкретних людей. Не більше. Які оцінки дають ці люди, на яких подіях фокусують увагу – це відповідальність тільки самих цих людей. Bellingcat не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив", як суспільству розповідали протягом півтора року", – наголосив він.

Нагадаємо, згідно з першою частиною спільного з The Insider розслідування Bellingcat, президент Володимир Зеленський знав про операцію від 15 червня 2020 року. Після доповіді щодо вагнерівців, яку глава держави заслухав на брифінгу, він схвалив операцію, намічену на 26 червня 2020 року.

Втім, за словами Бурби, голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень, через домовленості з Росією і сепаратистами про перемир'я на Донбасі. 

Що відомо про справу "вагнерівців"

29 липня 2020 року в Білорусі затримали бойовиків із ПВК "Вагнера": 32 – під Мінськом, ще одного – на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

Тоді правоохоронці Білорусі повідомили, нібито до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації у період виборчої кампанії.

11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків (серед яких 9 громадян України), яких підозрюють в участі у терористичній організації.

14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав 32 затриманих "вагнерівців" Росії.

17 серпня народний депутат України Олексій Гончаренко звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського у зливі ворогам секретної інформації про таємну спецоперацію українських спецслужб з затримання російських бойовиків у Білорусі.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов із посиланням на власні джерела заявив, що ситуація з появою в Білорусі "вагнерівців" була нібито частиною секретної операції СБУ і ГУР Міноборони України, яка зірвалася через витік інформації з Офісу президента.

Він повідомив також, що президент Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

Водночас в ОП, Службі зовнішньої розвідки та СБУ спростували цю інформацію.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

15 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що правоохоронці розслідують три провадження щодо ситуації з "вагнерівцями".

Тоді ж, у 2020 році, ЗМІ повідомили, буцімто проект Bellingcat Еліота Хіггінса знімає фільм про так звану справу "вагнерівців" для Netflix.

19 травня 2021 року Верховна Рада створила провладну тимчасову слідчу комісію (ТСК) із питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, становити загрозу національній безпеці України.

Згодом Зеленський підтвердив, що операція із затримки "вагнерівців" існувала, але Україна не хотіла брати у ній участь.

15 листопада голова ТСК Мар'яна Безугла повідомила, що з’ясувати, хто вирішив відкласти спецоперацію щодо "вагнерівців", не вдалося.

Водночас генерал-лейтенант Михайло Забродський повідомив, що версія голови ТСК Безуглої стосовно "вагнергейту" є неправдивою. На його думку, операцію зірвали на найвищому державному рівні.

Довідка: Еліот Хіггінс – британський журналіст і блогер, відомий використанням свідчень із відкритих джерел – повідомлень ЗМІ та соціальних мереж – для дослідження справжніх фактів і глибокого аналізу реальних подій.

15 липня 2014 року Хіггінс розпочав новий проект під назвою Bellingcat, в межах якого розслідує поточні події, використовуючи інформацію з відкритих джерел, таких як відео, карти та фотографії.

Його запуск був профінансований за допомогою кампанії на Kickstarter.

Влітку 2014 команда Bellingcat складалася з Хіггінса та вісьмох добровольців, а вже наприкінці 2015 команда нараховувала 14 волонтерів-дослідників з усього світу та координувала свою діяльність на платформі Slack (корпоративний месенджер).

У 2020 році стало відомо, буцімто Bellingcat знімає фільм про так звану справу "вагнерівців" для Netflix.

Повідомлялося, нібито перша частина фільму Bellingcat має вийти у березні 2021 року. Керівник проекту Христо Грозєв заявляв також, що розслідувачі виявили докази того, що спецоперацію із затримання "вагнерівців" організовувала Служби безпеки України.

11 березня головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов, а також народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко повідомили, що Христо Грозєв 10 березня провів у Києві зйомки для фільму про обставини зриву операції щодо ПВК "Вагнер".

За словами Бутусова, Грозєву телефонував глава Офісу президента Андрій Єрмак, і сам "запропонував зустрітися й попросив записати для фільму інтерв'ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі".

Також Бутусов повідомляв, що Грозєв записав інтерв’ю з агентами НАБУ, високопосадовцями Міністерства оборони та п’ятим президентом Петром Порошенком.

Водночас в Офісі президента спростували інформацію, що до нього приїжджали розслідувачі з Bellingcat, аби взяти коментар для свого фільму.

Читайте також: Розслідування Bellingcat: Коротко, про що йдеться в першій частині

Розслідування Bellingcat про "вагнерівців": Яку участь брали Зеленський та Єрмак

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme