Зимові канікули у Раді: Народні депутати відпочиватимуть найдовше за останні 10 років

Народні депутати зробили собі найдовші зимові канікули за останні 10 років

Редактор стрічки новин
Зимові канікули у Раді: Народні депутати…
Фото: Прес-служба Верховної Ради

Цього року кількість часу, впродовж якого Верховна Рада перебуває в режимі без пленарних засідань, є рекордним за останні 10 років.

Про це повідомляє громадська організація "Комітет виборців України" (КВУ), передає Depo.ua.

В КВУ нагадали, що останнє пленарне засідання Верховної Ради було проведено 17 грудня 2021 року, а наступне засідання парламенту відбудеться 25 січня цього року. Загалом зимові канікули депутатів складають 38 днів.

Експерти організації порівняли тривалість зимового відпочинку депутатів нинішнього парламенту з їхніми колегами попередніх скликань. Наприклад, тривалість часу без пленарних засідань в зимовий період у ВР восьмого скликання була нижчою. У період першої сесії (2014-2015 роки) депутати не мали пленарних засідань із 29 грудня по 12 січня, третьої сесії – з 26 грудня по 25 січня, п'ятої сесії – з 24 грудня по 16 січня, сьомої сесії – з 23 грудня по 15 січня, дев'ятої сесії – з 22 грудня по 14 січня.

Менше відпочивали взимку і депутати Верховної Ради сьомого скликання – за час першої сесії (2012-2013 роки) не було засідань з 26 грудня по 10 січня, третьої сесії – з 21 грудня по 14 січня.

Голова КВУ Олексій Кошель нагадав, що у народних депутатів залишилося чимало "боргів" з минулого року. Йдеться про законодавчі ініціативи, які народні обранці обіцяли ухвалити у 2021 році.

"Вперше за останні 10 років народні депутати відпочивають впродовж такого тривалого часу. При цьому у Верховній Раді вистачає боргів, які не були закриті минулого року. Наприклад, народні депутати, попри обіцянки, не встигли погасити борги перед шахтарями, прийнявши відповідний законопроект під кінець року лише в першому читанні.

Традиційно календарний план роботи Верховної Ради завжди ухвалюється із урахуванням потреб відпусток народних депутатів. Однак цьогоріч тривалість відпочинку є рекордно високою. Також показово, що на початку роботи депутати ВР IX скликання відпочивали менше часу, ніж зараз", – зазначив Кошель.

У КВУ додали, що відповідно до першої редакції Календарного плану, ухваленої в липні, кількість часу без пленарних засідань мала бути нижчою – тиждень із 11 по 14 січня планувалося відвести саме для роботи на пленарних засіданнях. Однак у грудні народні депутати внесли зміни до постанови, призначивши на цей час замість пленарних засідань тиждень "роботи із виборцями".

Нагадаємо, раніше спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук назвав пріоритети роботи парламенту на 2022 рік. Серед них, зокрема, посилення народовладдя, реформа СБУ, пенсійна реформа та містобудування. 

6 січня стало відомо, що Руслан Стефанчук захворів на коронавірус уже вдруге від початку епідемії в Україні. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme