Зупинка заводів-виробників медичного кисню: Ляшко розповів, як МОЗ виходить із ситуації

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко дав роз'яснення щодо зупинки низки підприємств, які виробляють медичний кисень, необхідний для лікування хворих з коронавірусом

Редактор стрічки новин
Зупинка заводів-виробників медичного кис…
Фото: Херсонська ОДА

Ляшко запевнив, що дефіциту медичного кисню в Україні немає, а зупинка двох виробників медичного кисню була плановою і до неї готувалися.

Про це міністр сказав під час свого виступу у Верховній Раді у рамках години запитань до уряду, передає Depo.ua.

Планова зупинка двох заводів із виробництва медичного кисню триватиме до 15 днів. Водночас виникла поломка на одному з заводів на Західній Україні. Потребу у кисні тут покривають поставками з Польщі.

"Наразі два заводи, які займаються виробництвом медичного кисню зупинилися на планові регламентні роботи на 10-15 днів. Ще у одного виробника на Західній Україні виникли технічні несправності. І одразу поширилися чутки, що нібито кисню не вистачає, система не готова. Спростую. Усі пацієнти, які потребують кисневої терапії отримують її. До планових регламентних робіт ми готувалися, і спільно з виробниками знайшли їм заміну на цей період, яка стане ще й додатковою потужністю після виведення заводів з регламентних робіт. Без паніки вдалося перекрити і проблему технічної несправності на одному із заводів у Західній Україні. Створено можливість постачання кисню з Польщі у розмірі орієнтовно 240 тонн на тиждень", - розповів Ляшко.

У відповідь на запитання народних депутатів міністр запевнив, що ситуація з постачанням кисню перебуває під контролем.

"До зупинки цих заводів система готувалася. Сьогодні ми залучили додаткові ресурси виробництва кисню, технічного кисню, який проходить лабораторний контроль і поставляється у заклади системи охорони здоров'я. Паніка виникла у закладах системи охорони здоров'я після того, як вони отримали повідомлення від одного із постачальників про те, що є можливість невиконання договірних зобов'язань. Але МОЗ тримає цю ситуацію на повному контролі. Кожного дня проводяться зустрічі і наради, ми знаємо про наявність і запаси кисню у кожній із лікарень", - запевнив очільник МОЗ.

Всього, за його словами, цього року на забезпечення і удосконалення системи кисневого постачання було виділено 1,148 млрд грн, із них цієї осені направили у регіони майже 400 млн грн.

Водночас Ляшко розповів, що в умовах поширення коронавірусу штаму "Дельта" зросло у 5-6 разів споживання кисню на одного госпіталізованого пацієнта.

"Середні витрати рідкого кисню у лікарнях на добу, у порівнянні з аналогічним періодом квітня 2021 року збільшилася вдвічі. Є міста де споживання кисню сьогодні складає 45-50 тонн на добу. Сумарний необхідний розрахунковий кисневий потік в країні сьогодні – 977 тисяч літрів кисню на хвилину", – розповів міністр.

За його словами, всього в Україні зараз розгорнуто 64 тисячі ліжок для лікування хворих з COVID-19, однак цю кількість можна ще збільшити.

"Пацієнтами, що потребують кисневої терапії, зайняті на сьогодні 54% ліжок з підведеним киснем. Така кількість виділених ліжок – це ще не межа медичної системи. У пікові навантаження весняної хвилі в Україні було виділено 80 тисяч ковідних ліжок. Ми готові збільшити кількість ковідних ліжкових ресурсів ще принаймні на третину", - запевнив Ляшко.

Нагадаємо, раніше заступник міністра охорони здоров'я й головний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що в Україні призупинили роботу два основні виробники медичного кисню, який використовується для лікування хворих на COVID-19. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme