Арахамія каже, що Зеленський брехав про "вагнерівців", бо боявся кримінальної відповідальності

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запевняє, що президент Володимир Зеленський раніше заперечував існування спецоперації із затримання "вагнерівців" через підписані секретні документи

Редактор стрічки новин
Арахамія каже, що Зеленський брехав про…
Фото: Офіс президента

Арахамія переконує, що Зеленський не міг розповідати про операції з затримання "вагнерівців", оскільки за розголошення таких даних йому б загрожувала кримінальна відповідальність.  

Про це нардеп сказав в ефірі у телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua.

"За ці кілька років ГУР МО провело декілька сотень операцій. Наприклад, якщо я в курсі за своєю посадою, а ви мене спитаєте офіційно: "Давиде Георгійовичу, ви знали про таку операцію?". Я вам скажу: "Ні, такої спецоперації не існує". Це моя робота. Я підписав для цього купу документів – жодної деталі про спецоперацію, жодного розповсюдження даних і таке інше. Це кримінальна відповідальність. Тому я буду казати, що такого не було. Це нормально", – заявив Арахамія.

Водночас Арахамія не зміг пояснити, чому Зеленський заявляв, що спецоперація щодо "вагнерівців" – це справа іноземних країн, а в Тимчасовій слідчій комісії, навпаки, заперечили їхню причетність до планів української розвідки.

Народний депутат сказав, що має у розпорядженні більше інформації, але не може її озвучити через її секретність.

Арахамія також зазначив, що коментувати розслідування спецоперації із захоплення "вагнерівців" не повинно бути компетенцією найвищого керівництва країни. На його думку, президента просто "втягнули у політичну гру".

"Головна помилка вищого керівництва країни – що їх втягнули в цю суто політичну провокацію. Це не про зраду і так далі. Коли тільки почали розгойдувати цю ситуацію і питати була операція чи ні все, що вони (влада, –ред.) повинні були сказати – такі операції не коментуються. Все. І закрили б на цьому весь ефір. А далі б пішли, як належить – згідно із законом", – сказав Арахамія.

Політик вважає, що публічне обговорення спецоперації в ефірах на телебаченні мають згубний вплив для іміджу України.

"Зараз нам офіційно НАТО каже: є загроза військової агресії, ЦРУ каже: "Росія накопичує війська". НАТОвські партнери нам передають секретні розвіддані. І вони нам ставлять просте запитання: "Хлопці, у вас "дах поїхав"? Вам можна взагалі дані давати? У вас тут через день про спецоперації передачі показують", – сказав Давид Арахамія.

Нардеп також додав, що насправді було дві операції щодо "вагнерівців".

"Перша тривала декілька років – це була операція по виявленню, ідентифікації людей, які вчиняли військові злочини на Донбасі…А ось інша – це оперативний захід... Якщо керуватися документами, які є зараз у публічному доступі – думаю, що там не більше 50% тих документів, які є, тому що це цілком таємно, це грифовані документи й до них потрібно мати допуск... Президент знав про цю операцію – він же і каже, що знав", – наголосив Арахамія.

Нагадаємо, вчора, 17 листопада, проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". За висновками розслідування, яке тривало рік, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом.

Посадка літака мала стати останнім етапом складної операції військової розвідки за підтримки внутрішніх спецслужб, аби виманити та заарештувати російських найманців, причетних до бойових дій на сході України. Однак за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Угода мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів. Про це автори повідомляють із посиланням на колишнього начальника Головного управління розвідки Василя Бурбу та інших колишніх співробітників спецслужб. За словами Бурби, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

При цьому у Bellingcat зазначають, що не змогли підтвердити факти цих переговорів у Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців",  заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою" та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких є бойовики з Донбасу. Уже 14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

22 липня Шевченківський районний суд столиці зобовʼязав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливого вчинення главою України Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів ПВК "Вагнера".

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme