Банкова має лише 180 голосів "слуг", Зеленському доведеться створювати коаліцію, – ЗМІ

Фактично у "Слуги народу" уже немає монобільшості. Лояльними до Банкової залишаються лише 180 народних депутатів із провладної партії 

Редактор стрічки новин
Банкова має лише 180 голосів "слуг", Зел…
Фото: Слуга народу/Facebook

Нестачу голосів для ухвалення рішень у Верховній Раді "Слуга народу" компенсувала за рахунок депутатів із груп "Довіра" та "За майбутнє", однак зараз криза погіршується. У такій ситуації формування коаліції для "слуг народу" є неминучим.

Про це йдеться у статті "ДС" "Початок прем'єріади. Чому партія Зеленського не може зібрати голоси за бджільництво", передає Depo.ua.

"Для Зеленського це той випадок, коли біда сама не ходить, а десять за собою водить. Почалося все з ерозії фракції "слуг народу". Якийсь час нестачу голосів заповнювали депутатські групи "За майбутнє" та "Довіра". Але останніми місяцями парламентська криза поглибилася.

Зараз ерозія монобільшості досягла тієї стадії, коли Банкова має лише 180 надійних голосів "слуг народу", притому що у фракції числиться 241 нардеп. Інші або відсутні з різних причин, або орієнтуються на інші центри впливу, що конкурують із Банковою", - зазначається у статті.

Видання нагадує, що група "За майбутнє" налічує 21 члена, "Довіра" — 20. Тобто навіть якщо вони дають свої голоси у повному обсязі, Банкова вже не має гарантій проходження потрібних проектів.

"Більше того, ці дві групи, побачивши, що ОП від них залежить, відчули себе у ролі власників золотої акції та почали грати на підвищення ціни своїх послуг. Виявляється це не лише у саботажі деяких економічних законопроектів, у яких зацікавлена Банкова. Є ще кадрові питання", – наголошує автор статті, додавши, що Рада не змогла з першого разу відправити у відставку голову Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, який публічно оголосив про свою відставку ще у листопаді.

У статті зазначається, що у сьогоднішній ситуації Зеленському необхідно буде створювати коаліцію у парламенті не лише фактично, а й юридично.

"Говорячи про коаліцію, слід розрізняти юридичний та фактичний стан справ. Юридично нинішня фракція "слуг народу" зберігає права коаліції, оскільки налічує понад 226 нардепів. Але це, звичайно, не заважає Банковій досягти неформальних домовленостей із якимись іншими центрами впливу, щоб їхні представники отримали портфелі в уряді.

Проте зараз ситуація дозріла до того, що Зеленський може бути змушений створити коаліцію не лише де-факто, а й де-юре. Конституція каже, що у Верховній Раді "формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої належить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради". Тобто однозначно це має бути коаліція саме фракцій (а не груп). Але не заборонено, щоб до її складу входили і депутати, які не належать до цих фракцій", – йдеться у статті.

Зазначається, що до коаліції, яку, імовірно, доведеться формувати Зеленському, точно не потраплять "Європейська Солідарність" та ОПЗЖ. Тому залишаються дві можливості: "Батьківщина" та "Голос".

"Тимошенко спеціально дистанціюється і від Петра Порошенка, і від Зеленського. Але при цьому вона воює з Порошенком як із заклятим конкурентом. А Зеленського вона критикує в іншому ключі як недосвідченого дилетанта, якому катастрофічно не вистачає її величезного професійного досвіду. І якщо Зеленський візьме її до коаліції, ця критика, безперечно, одразу припиниться. Для Зеленського цей варіант поганий насамперед через дуже великі амбіції "Батьківщини". Тимошенко хоче отримати вплив на всю вертикаль виконавчої влади та багато можливостей для піару. Тобто всім зрозуміло, що Тимошенко та "Батьківщина" будуть використовувати свою участь у коаліції, аби успішніше переманювати електорат Зеленського та "слуг народу", – йдеться у публікації.

Тому зручніша для Зеленського коаліція з фракцію партії "Голос", яка зараз розколота на дві частини: меншість із 9 депутатів на чолі з лідером партії Кірою Рудик та більшість із 11 депутатів на чолі з новим лідером фракції Олександрою Устіновою. Меншість тяжіє до "Європейської солідарності", проте більшість із радістю погодиться на коаліцію зі "слугами" — і при цьому задовольниться дуже скромною часткою при розподілі портфелів в уряді.

Також у будь-якому разі свою частку вимагатимуть групи "За майбутнє" та "Довіра". Як відомо, група "Довіра" — це просто спільнота мажоритарників, тоді як на базі групи "За майбутнє" створено однойменну партію на чолі з нардепом Ігорем Палицею.

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилася інформація, що президенту Володимиру Зеленському, імовірно доведеться "пожертвувати" прем'єр-міністром Денисом Шмигалем заради коаліції у Раді. Зеленському зручніше було б зберегти на посаді прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Але це бажання може завести всю коаліціаду в глухий кут. І тоді парламентська криза виллється в прем'єріаду

Читайте також: "Слуг" підштовхують до "ширки": Чи зможе Зе-команда зберегти повноту влади

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme