Бурбі за заперечення спецоперації по "вагнерівцях" пропонували бути послом, а за відмову – погрожували

Колишній начальник військової розвідки Василь Бурба розповів, що йому пропонували посаду в Австралії, якщо він скаже у пресі, що спецоперації щодо "вагнерівців" не було
 

Журналіст стрічки новин

Також він заявив, що у разі відмови йому погрожували забрати державну дачу в "Конча-Заспі", зняти охорону, порушити щодо нього кримінальні провадження і заборонити виїзд з України.

Про це Бурба повідомив в інтерв’ю "Українській правді", пише Depo.ua.

"В лютому мені було повідомлено те, що я маю заявити в пресі, що операції не було. Після того мені буде запропонована посада посла в Австралії. "Я і кенгуру" називається посада", – сказав Бурба.

Він наголосив, що для нього була смішною погроза про заборону виїзду з України.

При цьому екс-посадовець додав, що також погрожували звільнити з державної служби його близького родича.

"На пропозиції я не погодився. І події почали розвиватись дуже швидко. Це була середа. А у четвер увечері на телефон помічника з будинку відпочинку, що контракт зі мною розривається. Хоча за умовами договору, має бути за місяць повідомлення. Ми не мали боргів, не порушували жодного пункту договору. В п’ятницю моя дружина вранці виїжджає, завозить дитину в школу, повертається о другій години дня, а її не пускають у державну дачу", – розповів він про розвиток подій.

Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер". Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

За словами Бурби, голова ОП Андрій Єрмак запропонував перенести операцію на тиждень після того, як стало відомо про угоду щодо припинення вогню. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів.

Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи розслідування Bellingcat про операцію щодо так званих "вагнерівців", заявив, що розслідування майже повністю ґрунтується на "інтерв'ю з кількома відставниками з розвідки та спецслужб, зокрема з паном Бурбою", та не робить жодних висновків про те, що хтось щось "злив". 

Сам Зеленський заявляв, що Бурба не є розвідником, а, радше, "СБУшником і бізнесменом". За словами президента, Бурба керував транспортом під час розгону Майдану та хотів викрасти формулу вакцини від коронавірусу.

Читайте також: "Вагнергейт" за версією Bellingcat: Які проблеми очікують на Зеленського і Єрмака

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme