Чотири фракції Ради вимагають від Разумкова направити законопроект Зеленського про олігархів до "Венеціанки"

Чотири фракції Верховної Ради звернулися до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеціанської комісії

Ірина Костенко

Так вони підтримали раніше надісланий спікеру лист омбудсмена Людмили Денісової.

Про це повідомив голова фракції "Голос" Ярослав Железняк під час спілкування з журналістами, передає Depo.ua.

"Відповідну заяву написали фракції "Опозиційна платформа – За життя", "Голос", "Батьківщина" та "Європейська Солідарність", – уточнив він.

Народний депутат від "ЄС" Ірина Геращенко під час виступу в Раді підтвердила цю інформацію. 

"Олігархи себе почувають дуже добре. Вони не утримуються в СІЗО. І тому ми підтримуємо ініціативу уповноваженої пані Денісової та інших фракцій і звертаємося до пана спікера з вимогою надіслати на експертизу Венеціанської комісії цю бздуру Банкової, яка називається закон про олігархів", – наголосила вона.

Зазначимо, що за умови, якщо законопроект №5599 таки відправляють до Венеціанської комісії, вона майже гарантовано його забракує. Однак це не стовідсотково.

Досвід вказує на те, що європейські правники обов’язково знайдуть і позитиви, і негативи.

Отже, після їхнього висновку нардепи все ж таки можуть спробувати остаточно ухвалити цей законопроект.

Це – крок назад для Банкової з точки зору піару і часу. Проте краще так, аніж отримати купу позовів до європейських судів від олігархів – громадян, права яких порушені.

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua