Неконституційність закону Зеленського про олігархів: Нардеп оприлюднив лист Денісової до Разумкова

Голова фракції "Голос" Ярослав Железняк оприлюднив лист уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо законопроекту №5599 про олігархів

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Неконституційність закону Зеленського пр…
Фото: Прес-служба ВРУ

В ньому вона просить спрямувати проект закону №5599 про олігархів на перевірку до Венеціанської комісії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Железняка у Telegram.

Нардеп уточнив, що дата отримання листа – 2 вересня 2021 року.

Його головна думка про те, що законопроект президента Володимира Зеленського суперечить Конституції і порушує права людини.

"Далі міститься досить детальна аргументація на 15 пунктів щодо того, чому закон поганий: і про повноваження президента з РНБО, і про визначення контактів з олігархами, і про "політичну вагу". Висновок листа: "законопроект не може бути підтриманий", – наголосив Железняк і оприлюднив повний текст листа Денісової з усіма зауваженнями.

Нардеп оприлюднив лист Денісової до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів: Подробиці

"Вважаю за необхідне висловити застереження щодо ухвалення проекту закону України №5599 про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) у другому читанні", – наголосила Денісова у листі до Разумкова.

За її словами, результати проведеного аналізу положень законопроекту "викликають занепокоєння, оскільки дають змогу дійти висновку, що його норми не відповідають Конституції України, а їх реалізація призведе до порушень і свобод людини і громадянина".

"На мій погляд, з метою забезпечення додержання прав і свобод громадян та недопущення їх порушень при ухваленні даної законодавчої ініціативи, необхідним є перед розглядом законопроекту в другому читанні направити його для одержання висновку до Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанської комісії)", – зазначила Денісова.

Вона попросила Разумкова розглянути її пропозицію та зауваження до законопроекту, які додаються. А також врахувати їх під час ухвалювання подальших рішень щодо законопроекту №5599.

Лист Денісової до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - ч.1

Лист Денісової до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - ч.2

Зауваження до законопроекту Денісова виклала на шістьох сторінках.

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.1

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.2

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.3

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.4

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.5

Зауваження Денісової в листі до Разумкова щодо закону Зеленського про олігархів - с.6

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови парламенту Руслан Стефанчук розповів, що антиолігархічна реформа в Україні впроваджуватиметься за трьома напрямами. За його словами, це стосуватиметься таких сфер, як політика, масмедіа і монопольний вплив на економіку. 

Згодом стало відомо, що уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови парламенту Дмитра Разумкова щодо направлення законопроекту №5599 про олігархів на перевірку до Венеційської комісії.

Довідка: 1 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроект №5599 про олігархів. Згідно з ним, визначати, хто є олігархом – буде РНБО, головою якого є президент.

Документ розкритикував, зокрема, голова Ради Дмитро Разумков, який побачив у ньому конфлікт інтересів. Також президентський законопроект критично оцінили у комітеті парламенту з питань інтеграції України до ЄС. 

В цілому до другого читання законопроекту нардепами від різних фракцій було подано 1257 поправок.

Читайте також: Купа варіантів, і всі невдалі: Як Зеленський може поховати закон про олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme