Данілов про загрозу вторгнення РФ з Азовського моря: Це складний для України регіон

Безпекова ситуація у Азовському морі є не менш напружена, ніж на російсько-українському кордоні

Редактор стрічки новин
Данілов про загрозу вторгнення РФ з Азов…
Фото: ВМС України

Є імовірність, що Росія може вторгнутися в Україну не лише із суші, а й з Азовського моря.  

Про це йдеться у статті The Washington Post, передає Depo.ua.

Секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі виданню назвав Азов "дуже складним" для України регіоном. Він попередив, що за будь-якої спроби вторгнення до України морем, військові застосовуватимуть арсенал протикорабельних ракет "Нептун".

Своєю чергою керівник проекту Black Sea News Андрій Клименко зазначив, що Азовське море "забите російськими кораблями". За його словами їх приблизно вчетверо більше, ніж українських. У регіоні щодня є ризик виникнення конфлікту.

Як зазначається у публікації, за даними Військово-морських сил України, Росія перекрила близько 70% акваторії Азовського моря. На початку грудня РФ вчергове обмежила судноплавство поблизу Маріуполя, Генічеська та Бердянська, начебто через проведення артилерійських стрільб з боку Кримського півострова.

Росія не лише регулярно блокує судноплавство на Азові, перекриваючи його райони для навчань, а й вдається до провокацій – від вимог змінювати курс суден до більш дріб'язкових дій, на кшталт засліплювання лазерами екіпажів українських суден. Окрім провокативної, дії агресора мають ще одну мету: від обмеження судноплавства страждають порти приморських міст, скорочується робочий тиждень робітників, що полегшує роботу пропаганді на кшталт "в усьому винна Україна".  

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у коментарі The Washington Post заявив, що ситуацію з безпекою в Азовському морі диктує Росія. Міністр зазначив, що з точки зору безпеки в Азовському морі домінує Росія, і цю перевагу РФ може використати в разі вторгнення в Україну.

Довідка: 9 грудня, у Федеральній службі безпеки Росії повідомили, що корабель ВМС України "Донбас" рухається у бік Керченської протоки. У Штабі ООС назвали таку заяву "фейком", пояснивши, що в жодні "чутливі зони" в Азовському морі корабель не заходив.

Міністр оборони Олексій Резніков відповів, що це лише черговий інформаційний вкид Росії. Глава Міноборони зауважив, що Росія продовжує маніпулювати, називаючи "інцидент" провокацією. Він додав, що корабель "Донбас" є пошуково-рятувальним судном, яке не має зброї на борту.

У посольстві США прокоментували заяви Росії про рух корабля ВМС України "Донбас" біля Керченської протоки 9 грудня. Там заявили, що обмеження у Керченській протоці є черговим проявом агресії Росії проти України, а українські кораблі мають повне право проходити через протоку. 

Також нагадаємо, що раніше секретар РНБО Олексій Данілов поінформував, що біля кордонів України на відстані 200 км знаходяться 122 тисячі російських військових, на відстані 400 км – 143,5 тисячі. Він запевнив, що вище військове керівництво країни тримає ситуацію на контролі, та нагадав, що ситуація з 2014 року біля кордонів України ніколи не була спокійною. 

Читайте також: Знову "Донбас": Що що це за корабель, який постійно бісить російських окупантів

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme