"Даватимемо бій": Железняк прокоментував вигнання з посади голови фракції "Голос"

Ярослав Железняк прокоментував ситуацію з обранням Олександри Устінової на його місце голови фракції "Голос" у Верховній Раді

Журналіст відділу новин
"Даватимемо бій": Железняк прокоментував…
Фото: Скріншот

На думку нардепа, на таке рішення щодо фракції "Голос" мав вплив очільник Офісу президента Андрій Єрмак.

Про це Железняк написав у своєму Telegram, передає Depo.ua.

Розповідаючи історію, яка трапилась сьогодні у залі засідань ВРУ, нардеп повідомив, що до ОАСК "подали позов кілька годин тому про зупинення положення про фракцію (відомий зашкварний суддя Арсірій)".

"Бідний другий ручний віце-спікер Корнієнко так тягнув позачергове засідання, що довелося двічі оголошувати перерву... і потім без наявності будь-яких документів пішов на порушення законів і оголосив про призначення ручних депутатів Єрмака на посаду голови та заступника нашої фракції… На запитання, як таке взагалі можливо, відповіді, природно, ми не отримали", – наголосив Железняк.

На його думку, бажання Єрмака "помститися" фракції "Голос" виникло, зокрема, через те, що нардепи:

  • не давали їм за свавіллям зняти з посади голови Верховної Ради Дмитра Разумкова;

  • прямо говорили, хто винний у зливі спецоперації щодо "вагнерівців";

  • критикували офшори президента;

  • неприємно відгукувалися про те, що на державних гелікоптерах літати на дні народження – погана звичка.

"Смішно і сумно від початку і до кінця. Як колишні антикорупціонери стали відвертими політичними тушками в руках Єрмака. Ну і навіть не погребували рішенням ОАСК. Що ж, даватимемо бій. Ну і притягнемо до відповідальності всіх бєспрєдєльщиків", – підсумував Железняк.

"Даватимемо бій": Железняк прокоментував вигнання з посади голови фракції "Голос"

Нардеп також опублікував фотокопію відповідної ухвали ОАСК. 

Ухвала ОАСК щодо фракції "Голос"

По завершенню позачергового засідання парламенту Железняк "увірвався" в ефір телеканалу "Рада", коли спікер ВРУ Руслан Стефанчук давав брифінг.

Він, зокрема, поцікавився, де був голова Ради, коли його заступник Корнієнко вчиняв кримінальний злочин – не маючи жодних документів оголосив про зміну керівництва фракції "Голос". 

"Як ми будемо працювати далі при такій ситуації?.. Документів в апараті не було. Зараз я знаю, що готується заднім числом подання цих документів… Я б хотів, чесно кажучи, не перебивати ваш брифінг… але ситуація достатньо критична. Був скоєний, як на мене, кримінальний злочин", – звернувся Железняк до Стефанчука.

Спікер ВРУ натомість зауважив, що завжди з великою повагою ставився до фракції "Голос".

"Я думаю, що ні для кого не секрет, що стільки, скільки зробив для примирення вашої фракції я.. навряд чи хтось може зі мною конкурувати… Тому що я вважаю вашу фракцію справді проукраїнською, фаховою і якісною", – зауважив він.

Водночас Стефанчук наголосив, що те, що відбувається у фракції – внутрішні питання, які не потрібно "виносити на парламент".

Голова ВРУ також запросив Железняка поспілкуватися з ним щодо цього питання дещо пізніше цього ж дня, коли він звільниться та ознайомиться із ситуацією, що склалась.

"Я фаховий юрист. Я вірю документам. Вірю фактам. І тільки після цього ухвалюю відповідні рішення", – наголосив Стефанчук.

Дещо згодом в ефірі "Україна 24" Железняк заявив, що просто так цю справу не залишить.

"Ми будемо подавати судові позови. Будемо ініціювати кримінальні справи. Я зараз, сподіваюся, що Руслан Стефанчук не побоїться зустрітись і ми з ним переговоримо. Мені цікава позиція в цьому випадку керівництва українського парламенту. Голови парламенту… Як так сталося, що він про це не був у курсі. Які наші подальші дії. Хто буде притягнутий до відповідальності за це. І як зробити в цілому так, щоб пан Андрій Єрмак перестав лізти не тільки, бачите, у справи владні... але й до справ опозиції", – наголосив нардеп і додав, що позиватися планує, зокрема, до Корнієнка, який "порушив свої посадові обов'язки".

Нагадаємо, дещо раніше перший заступник голови ВРУ Олександр Корнієнко повідомив, що новим головою депутатської фракції "Голос" в українському парламенті стала Олександра Устінова. Заступником голови обрано Юлію Клименко.

Довідка: Під час засідання Верховної Ради 22 жовтня спікер Руслан Стефанчук вже зачитував лист, який на його ім'я написали частина народних обранців від фракції "Голос" щодо нібито зняття з посади її голови Ярослава Железняка.

У листі, за словами Стефанчука, йшлося, що рішення про відсторонення Железняка ухвалила більшість фракції "Голос". У зв'язку з цим тимчасово виконуючим обов'язки глави фракції мала би стати Олександра Устінова.

Водночас Железняк, отримавши слово для репліки, наголосив, що таке рішення повинні були ухвалити 14, а не 11 членів фракції "Голос". Він додав, що ані голова фракції "Голос", ані його заступники, ані політична рада фракції "не ухвалювали ніяких рішень із цього питання".

Згодом стало відомо, що Железняк залишається головою фракції "Голос" у Верховній Раді, а заступником голови фракції – Роман Костенко. 

Раніше ЗМІ писали також, що Офіс Зеленського обіцяє "плюшки" частині "Голосу" за голосування та іншу допомогу. Група "Справедливість" протистоїть лідеру партії Кірі Рудик та голові фракції Ярославу Железняку.

Читайте також: Не в останню осінь: Хто і як рятуватиме розколотий "Голос"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme