До протестів у Казахстані причетні бойовики з Афганістану, – Токаєв

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив про присутність нібито бойовиків з Афганістану під час протестів у країні

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
До протестів у Казахстані причетні бойов…
Фото: АП Казахстану

За його словами, до протестів у Казахстані буцімто причетні бойовики з країн Центральної Азії та Близького Сходу.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу президента Казахстану.

"Я не сумніваюся, що це теракт. Це добре організований, добре підготовлений акт агресії проти Казахстану. Більшість нападників були іноземними бойовиками з країн Центральної Азії, включаючи Афганістан. Є й бойовики з Близького Сходу. Їхня мета – перетворити нашу територію на зону хаосу, а потім захопити владу", – наголосив Токаєв.

Під час розмови з главою Європейської Ради Шарлем Мішелем він також зауважив, що попередні економічні збитки, завдані країни в результаті останніх подій, становитимуть близько 2-3 мільярдів доларів.

Що відомо про ситуацію в Казахстані

У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд з 1 січня 2022 року підвищив ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється саме цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі.

Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ – лише в Мангістауській області. 

Крім того, Токаєв схвалив відставку уряду й виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. 

Демонстранти вимагали, зокрема, відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, залишив посаду глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що сам очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ, крім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. 

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів. 

10 січня Токаєв заявив, що протести у країні були насправді спробою державного перевороту. Водночас він зазначив, що конституційний порядок у країні вже повністю відновили. Президент Казахстану додав, що всі вимоги протестувальників були почуті та виконані державою.

За його словами, нині "сили ОДКБ становлять 2 300 осіб", причому це для них – перша миротворча місія. Насамкінець Токаєв пообіцяв уже найближчим часом надати докази "агресії ззовні".

Нагадаємо, дещо раніше у Казахстані заявили про затримання майже 8 тис. людей. Лише на двох ринках Алмати правоохоронці, спільно з військовослужбовцями Нацгвардії та спецпідрозділами, затримали 207 осіб.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme