У Казахстані підрахували кількість "миротворців ОДКБ": Путін сказав, коли вони звідти заберуться

У Казахстані наразі перебуває 2,3 тис. військових з країн-членів Організації Договору колективної безпеки

Журналіст стрічки новин
У Казахстані підрахували кількість "миро…
Фото: Рixabay

Президент країни Касим-Жомарт Токаєв заявив, що після акцій протесту ситуація у Казахстані стала критичною. За його словами, Алмати та дев'ять обласних центрів "опинилися в руках терористів".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на росЗМІ.

Токаєв наголосив, що "бойовики" використовували учасників акцій протесту як щит, а їхньою головною метою був підрив конституційного ладу і держпереворот.

Лідер Казахстану зауважив, що проти мирних протестувальників силу не застосовували.

Варто додати, що президент Росії Володимир Путін розповів, коли сили ОДКБ можуть покинути Казахстан. За його словами, "миротворчий контингент" перебуватиме у країні обмежений період і буде виведений після виконання своїх функцій.

Нагадаємо, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 7 січня у своєму телезверненні повідомив, що дав наказ силовикам стріляти на ураження по всіх протестувальниках без попередження. 

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ, окрім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. 

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme