Дорожні штрафи та аліменти: 180 нардепів мають борги за виконавчими провадженнями

Майже на кожного другого депутата Верховної Ради було відкрито мінімум одне виконавче провадження (ВП)

Редактор стрічки новин
Дорожні штрафи та аліменти: 180 нардепів…
Фото: Верховна Рада / Facebook

Серед боржників за виконавчими провадженнями є представники усіх фракцій та груп, а рекордсменами за їх кількістю стали народні обранці з понад десятьма ВП.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на YouControl.

Як відомо, у зв’язку з окупацією частини українських територій Верховна Рада представлена не 450, а 423 народними депутатами. За допомогою Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) Мінюсту аналітики YouControl з’ясували, що стосовно 180 депутатів було відкрито виконавчі провадження.

"А це практично кожен другий народний обранець. Більше того, у частини боржників з-під купола парламенту було більше одного ВП. Таким чином 180 депутатам-боржникам вдалося назбирали аж 530 ВП сумарно. А це, в середньому, майже по 3 ВП на кожного", – зазначається у публікації.

У кого з нардепів найбільше виконавчих проваджень

  • Ігор Негулевський ("Слуга народу") – 28 проваджень;

  • Володимир Тимофійчук ("Слуга народу") – 19 ВП.

  • Євген Яковенко (позафракційний депутат-мажоритарник з Донеччини) – 16 ВП;

  • Олексій Ковальов ("Слуга народу") – 10 ВП.

  • Ілля Кива (ОПЗЖ) – 9 ВП.

Народні депутати у яких найбільше виконавчих проваджень

Водночас депутатські фракції та групи мають різну чисельність та відповідно різну кількість ВП у своїх представників. Для того, щоб коректно порахувати, які ж фракції та групи в лідерах за кількістю ВП, фахівці визначили кількість проваджень, що в середньому припадає на одного народного обранця.

Найбільш зразковими фракціями в частині кількості виконавчих проваджень на одного депутата стали "Опозиційна платформа за життя" (0,64 ВП) та "Європейська солідарність" (0,85). Одразу за ними дві депутатські групи "За майбутнє" та "Довіра" з однаковим значенням (1,00). У фракції "Голос" (1,2) більше ВП ніж загальна кількість членів фракції. "Батьківщина" (1,24) перевершила результат "Голосу" та на 25 членів фракції зібрала 31 ВП.

Ще більше ВП на одного депутата у найбільшої в історії України фракції, яка самостійно формує коаліцію ‒ "Слуга народу" (1,38). У них на одного депутата припадає майже півтора ВП. Проте, найбільшою кількістю проваджень можуть похизуватися позафракційні (2,04) народні депутати. Ці 25 обранців, що не приєдналися до жодної з фракцій чи груп, мають в середньому по два провадження на кожного.

180 народних депутатів мають борги за виконавчими провадженнями

Кому та за що заборгували депутати?

Найпоширенішою причиною виконавчого провадження серед депутатського корпусу є стягнення коштів на користь держави за різного роду адміністративні правопорушення. Найчастіше йдеться про стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху, стягнення аліментів, стягнення витрат виконавчого збору та провадження, конфіскація майна вилученого митними органами тощо.

В організації нагадують, що виконавче провадження (ВП) – це завершальна стадія судового провадження. Сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Боржник може виконати рішення суду добровільно, у протилежному випадку державний або приватний виконавець стягне заборгованість примусово. Боржник (навіть якщо це народний депутат) не зможе продати будь-яку нерухомість, автотранспорт або корпоративні права, оскільки нотаріус або інший реєстратор відмовить йому у здійсненні реєстраційних дій. Його майно та банківські рахунки можуть бути арештованими, а сам боржник – обмежений у виїзді за кордон.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що у 2021 році 90 народних обранців, які є мільйонерами, отримували від держави кошти на оренду житла у столиці. Серед них – 65 членів фракції "Слуга народу". Зокрема, низка депутатів, які "потребували" кошти на оренду житла, – мультимільйонери. В середньому кожному народному депутату було виділено щомісячно 20 тисяч гривень із державного бюджету.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme