Екс-генсек НАТО вимагає надати Україні План дій щодо членства в Альянсі

Колишній генеральний секретар НАТО (2009-2014 рр) Андерс Фог Расмуссен закликав Альянс надати Україні і Грузії План дій щодо членства (ПДЧ)
 

Журналіст відділу новин
Екс-генсек НАТО вимагає надати Україні П…
Фото: NATO

Настав час реалізації обіцянки, яку НАТО дало Україні та Грузії у 2008 році щодо надання їм місця за столом Альянсу.

Про це Расмуссен написав у своїй статті для видання Politico, інформує Depo.ua.

"Ми пообіцяли і Грузії, і Україні місця за столом НАТО в 2008 році. Настав час розробити план дій для реалізації нашої обіцянки. У разі потреби ми можемо зробити це за умови, що стаття 5 НАТО стосується лише територій, що знаходяться під контролем Києва та Тбілісі, але Альянс не може мати політику відкритих дверей щодо розширення, в якій вона продовжує дозволяти Путіну виконувати роль швейцара", – заявив він.

Расмуссен також нагадав, що Росія підписала Хартію європейської безпеки ОБСЄ у 1999 році, в якій йдеться про те, що "невід'ємне право кожної держави-учасниці вільно обирати або змінювати свої плани безпеки, включаючи договори про союзів, у міру їх розвитку".

"Українці – загартований в боях народ, який готовий боротися за свободу, яку більша частина Європи прийняла як належне. Ми не повинні створювати собі ілюзій у вільному світі, а повинні розуміти, що вони також борються за нашу свободу. Історія говорить нам, що агресори, як правило, не залишаються на власних територіях", – зазначив колишній генсек НАТО.

Нагадаємо, 15 грудня Росія оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо "гарантій безпеки" в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу.

У відповідь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення щодо членства України в НАТО залишається актуальним і Альянс буде надалі підтримувати Україну на цьому шляху. Також генсек НАТО нагадав, що у Росії немає права вето на включення до складу Альянсу нових країн-членів.

20 грудня у Міністерстві закордонних справ Російської Федерації зажадали терміново отримати відповідь США на свої вимоги щодо так званих "гарантій безпеки".

У відпоідь представник Держдепартаменту США Нед Прайс повідомив про перелік занепокоєнь у відповідь на вимогу "гарантій безпеки" з боку Росії.

Читайте також: Підготовка до ізоляції: Як НАТО поведеться з ультиматумом Путіна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme