Єрмак переклав відповідальність за "Вагнергейт" на Зеленського

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що жодних вказівок стосовно перенесення операції щодо "вагнерівців" не давав, оскільки не має таких повноважень
 

Журналіст відділу новин
Єрмак переклав відповідальність за "Вагн…
Фото: UAportal

За його словами, президент Володимир Зеленський особисто веде все, що пов'язано із розвідувальними органами.

Про це він розповів в інтерв'ю "РБК-Україна", інформує Depo.ua.

При цьому він визнав, що тодішній керівник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба справді приходив і намагався отримати відповіді "на якісь питання". Однак жодних команд від голови Офісу президента генерал-полковник не отримував.

"Дуже добре це пам'ятаю, я повторив, що не маю права відповідати, і взагалі, це не мої повноваження давати йому якісь вказівки. І, звісно, я не отримував жодних команд та вказівок від президента", – заявив Єрмак.

Він наголосив, що іноді, коли Зеленський вважає за потрібне, він дійсно присутній на деяких зустрічах, але жодних доручень з приводу операції з "вагнерівцями" Єрмак від президента не отримував.

"Відповідно, я не міг давати жодних вказівок пану Бурбі", – зазначив голова Офісу президента.

Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер".

Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Звільнений керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба розповідав журналістам-розслідувачам, що голова ОП Андрій Єрмак переніс її проведення. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів. Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

30 листопада Андрій Єрмак повідомив, що дав свідчення у справі "вагнерівців" у Державному бюро розслідувань. Він зазначив, що не вважає за потрібне робити з цього шоу, тому "камери не кликав".

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme