Зеленський попросив не порівнювати Єрмака з Захарченком

Президент України Володимир Зеленський попросив  не порівнювати чинного голову Офісу президента Андрія Єрмака з колишнім очільником МВС часів Януковича Віталієм Захарченком
 

Журналіст відділу новин
Зеленський попросив не порівнювати Єрмак…
Фото: Depo.ua

Володимир Зеленський заявив, що не збирається звільняти Андрія Єрмака лише тому, що той не подобається Петру Порошенку.

Таке питання президенту задали під час прес-марафону "30 питань президенту України" 26 листопада, натякаючи що Януковичу у підсумку дорого коштувало ігнорування вимог суспільства звільнити Захарченка, інформує Depo.ua.

"Не треба порівнювати історію Захарченка і Єрмака. Перше. Єрмак не вбивав людей і не давав такі команди. Друге. Пан Єрмак навпаки – повертав людей, яких колишній президент, товариш Петро Порошенко повинен був, згідно своїх тих чи інших операцій, повернути додому. Але це зробив Єрмак. Він повертав моряків, він займався обміном, він дійсно провів разом з багатьма колегами, на мою думку, дуже важливі операції. Більше ста людей були повернуті", – перерахував Зеленський заслуги Єрмака і його участь у відповідних операціях.

Президент дав зрозуміти, що відставка Єрмака – це вимога не суспільства, а п'ятого президента Петра Порошенка.

"Я вважаю, що недоцільно втрачати потужну людину тільки тому, що пану Петру він не подобається", – заявив Зеленський.

Також глава держави заявив, що Єрмак не має жодного стосунку до провалу спецоперації щодо захоплення бойовиків ПВК "Вагнер".

"Що стосується ситуації з "вагнерівцями", то він нікому нічого не наказував. Він не має ні можливості, ні повноважень говорити про акцептування (гарантії, – ред.) тієї чи іншої операції", – заявив Зеленський, очевидно забувши, що хвилиною раніше приписував Єрмаку участь у операціях з обміну заручників.

Нагадаємо, 17 листопада проект Bellingcat оприлюднив розслідування щодо зриву спецоперації з затримання бійців ПВК "Вагнер".

Згідно з висновками розслідування, яке тривало впродовж року, українська військова розвідка планувала захопити 33 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" 25 липня 2020 року. Це мало статися після приземлення їхнього літака, який летів із Мінська до Стамбула, в Україні під вигаданим приводом. Однак, як зазначають розслідувачі, за кілька днів до того, як літак мав вилетіти з Білорусі, президент України Володимир Зеленський досягнув угоди про припинення вогню з Росією та російськими гібридними військами на Донбасі. Вона мала набрати чинності 27 липня і, за даними журналістів, спонукала Офіс президента відкласти операцію на п’ять днів.

Звільнений керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба розповідав журналістам-розслідувачам, що голова ОП Андрій Єрмак переніс її проведення. Бурба натомість пропонував затримати операцію на чотири дні. Зрештою її вирішили перенести на п’ять днів. Водночас у Bellingcat визнали, що не змогли підтвердити факти цих переговорів в Офісі президента, адже представники ОП відмовилися від інтерв'ю з розслідувачами. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme