ЄС та країни Східного партнерства підписали декларацію за підсумками саміту: Про що документ

Окрім загальних політичних декларацій, текст підсумкової заяви 6-го саміту Східного партнерства містить положення, принципово важливі для країн-партнерів

Редактор стрічки новин
ЄС та країни Східного партнерства підпис…
Фото: European Union in Ukraine/Facebook

Лідери ЄС за підсумками саміту заявили, що мають намір і надалі розвивати проект Східного партнерства на основі спільних цінностей, поваги до прав людини, демократії та верховенства права.

Про це йдеться у підсумковій декларації саміту Східного партнерства, оприлюдненій на сайті Європейської ради, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

Як зазначається у документі, Європейський Союз залишається відданим підтримці територіальної цілісності та суверенітету всіх cхідних партнерів у межах міжнародно визнаних кордонів.

Також сторони підтвердили спільне занепокоєння порушенням цих принципів у багатьох регіонах Східного партнерства та висловилися за мирне врегулювання конфліктів на основі міжнародного права.

"Мирне розв’язання конфліктів, розбудова довіри та добросусідських відносин є важливим фактором для економічного й соціального розвитку та співробітництва", - наголошується у декларації.

При цьому сторони привітали зусилля Євросоюзу в розв’язанні конфліктів та їх запобіганні, відновленні довіри в різних форматах, включаючи присутність представників ЄС "у полі", на місцях подій, там, де це є доцільним.

Члени Євросоюзу також підтвердили невід’ємне право кожної країни-партнера самостійно обирати рівень власних амбіцій у взаємодії з ЄС.

У декларації також вітають набуття чинності Угод про асоціацію з ЄС України, Грузії і Молдови, а також визнали прагнення "Асоційованого тріо" розвивати горизонтальні зв’язки та співробітництво у ключових секторах економіки.

"У цьому контексті, ми визнаємо європейські прагнення та європейський вибір країн-партнерів, про яких йдеться, як це зазначено в угодах про асоціацію. Ці угоди дозволяють прискорити політичну асоціацію та економічну інтеграцію з Європейським Союзом", – наголошується у документі.

Євросоюз у своїй декларації також підтвердив намір сприяти країнам-партнерам у реформах та програмах розвитку, а також в економічному відновленні після пандемії COVID-19. Зокрема, презентовано інвестиційний план, який має залучити додаткові 17 мільярдів євро приватних та державних коштів з метою надати імпульс для економічного розвитку усього регіону Східного партнерства. Окреме місце у документі посідає визнання масштабного внеску Євросоюзу у забезпечення країн-членів вакцинами та засобами захисту від пандемії COVID-19. ЄС підтвердив готовність продовжувати таку допомогу як через глобальний фонд COVAX, так і шляхом прямої передачі вакцин партнерам.

У ЄС висловили жаль щодо рішення білоруського режиму припинити участь у Східному партнерстві. Автори документа висловили сподівання на поновлення співробітництва з Білоруссю, щойно будуть створені "необхідні умови для мирного демократичного переходу до спільного національного порядку денного на основі спільних цінностей".

Учасники саміту висловили солідарність у питаннях боротьби з кліматичними змінами, та у створенні умов для переходу до кліматично нейтральної економіки до 2050 року.

Сторони планують провести наступний саміт Східного партнерства у 2023 році, аби підбити перші підсумки імплементації визначених нині пріоритетів та цілей.

Нагадаємо, 15 грудня в Брюсселі відбувся 6-й саміт Східного партнерства. Лідери ЄС та п’яти країн-партнерів – України, Грузії, Молдови, Вірменії та Азербайджану, - підбили підсумки за попередні роки та визначили перспективи.

Президент України Володимир Зеленський також 15–16 грудня перебуває з робочим візитом у Брюсселі. У заході також беруть участь президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, лідери держав – членів Євросоюзу та країн Східного партнерства.

У межах візиту до Брюсселя Зеленський провів низку двосторонніх зустрічей з лідерами держав – членів ЄС та країн-партнерів, керівництвом Європейського Союзу та Генеральним секретарем НАТО.

Раніше члени "Асоційованого тріо" – Грузія, Молдова та Україна – виступили зі спільною заявою на полях саміту Східного партнерства. У ній сторони заявили, що працюватимуть над подальшим поглибленням інтеграції до Європейського Союзу. 

Довідка: Східне партнерство – зовнішньополітична ініціатива Європейського Союзу, яка поширюється на шість східноєвропейських країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціативу схвалено на Празькому установчому саміті Східного партнерства 7 травня 2009 року.

Східне партнерство передбачає можливість оновлення договірно-правової бази відносин ЄС із країнами-партнерами шляхом заміни угод про партнерство та співробітництво на угоди про асоціацію, створення поглиблених та всеохопних зон вільної торгівлі, лібералізацію візового режиму між ЄС та державами-партнерами тощо.

Асоційоване тріо – тристоронній формат посиленої співпраці України, Грузії та Молдови з європейської інтеграції, що був започаткований 17 травня 2021 року під час спільного візиту глав зовнішньополітичних відомств Молдови та Грузії в Україну.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme